Finski ministar vanjskih poslova Timo Soini “preživio” je glasanje o povjerenju u nacionalnom parlamentu nakon što je oporba pokrenula postupak njegova opoziva s funkcije jer se u nekoliko navrata izjasnio protiv abortusa.

Soini je katolik i čvrsto se drži moralnog nauka svoje Crkve, bez obzira na političku štetu koju mu to može nanijeti.

Tako je, primjerice, kao finski šef diplomacije kritizirao nedavnu odluku Irske da legalizira pobačaj u svojoj zemlji. Tom se kritikom otvoreno suprotstavio službenom stajalištu svoje vlade koja je rezultate referenduma u Irskoj podržala.

Soini je također tijekom nedavnog posjeta Kanadi, zemlji s vjerojatno najpermisivnijim odnosom prema abortusu na svijetu, nazočio Hodu za život u Ottawi i o tome pisao na svojem blogu.

Sve je ovo razjarilo oporbu u Finskoj, socijaldemokrate i zelene, koji su pokrenuli zahtjev za opozivom Soinija jer je – pro-life.

Soinijeva stranka Plava reforma, međutim, postavila je ultimatum svom koalicijskom partneru Stranki centra da će Soinijev opoziv značiti i kraj vladajuće koalicije i vjerojatne izvanredne izbore. To je dovelo do toga da su zastupnici Stranke centra i treće koalicijske stranke – Stranke nacionalne koalicije glasovali za Soinija iako se, vjerojatno, puno njih ne slaže s njegovom kritikom abortusa.

Soini je, još dok je bio u oporbi, izjavio kako riječi “gay i brak ne mogu biti u istoj rečenici”.

Soini je inače rođen u luteranskoj obitelji, ali se obratio na katoličanstvo 1988. i to, kako je pojasnio, zbog svojih čestih putovanja u Irsku gdje je upoznao ljepotu katoličke vjere i kulture. U Finskoj u ovome trenutku živi tek oko 10.000 katolika.

Žalosna je ironija da je taj isti Soini koji se obratio zahvaljujući Irskoj, 30 godina kasnije tu istu zemlju morao kritizirati jer se udaljila od vjere svojih otaca.

Goran Andrijanić | Bitno.net