“Želim biti časna” ime je novog reality showa koji uskoro započinje s emitiranjem na španjolskoj televiziji i u kojem kamere prate kandidatkinje koje su osjetile poziv na redovništvo.

Potpuno novi ambijent u konceptu reality televizije, dakle, posvećeni život, producenti serije opisali su kao ‘nepoznat teritorij’ za njihov televizijski format. Koncept serije je sljedeći: prate se kandidatkinje koje su osjetile poziv na redovništvo i ušle u novicijat u nekoliko različitih samostana i redova. Pri tome se upoznavaju s poslanjima redova koje su izabrale – od rada sa siročadi, preko života u klauzuri do misija u bolivijskim džunglama.

Na koncu – kandidatkinje će odlučiti ostaju li u redovničkoj formaciji ili je njihov poziv bio neautentičan.

Španjolski mediji prenijeli su izjavu glasnogovornice jednog od samostana – onog Sestara Presvetog Sakramenta u Madridu – koja je rekla kako su iskustva njihovih redovnica prilikom snimanja bila jako dobra, ali da ne može reći ništa više o tome zbog zahtjeva produkcije.

Sami producenti su na predstavljanju rekli kako očekuju da serija pomogne samostanima u koje ulazi sve manji broj ljudi i da na određeni način približi mladima redovnički život i njegovo duhovno bogatstvo.

Hoće li biti tako ili će biti riječ tek o komercijaliziranom i tendencioznom prikazu redovništva – španjolski gledatelji tek trebaju vidjeti.

G. An. | Bitno.net