Korizmeno vrijeme podsjeća nas na Isusov četrdesetodnevni boravak u pustinji. To je bila priprava za njegovo javno djelovanje, koje dosiže vrhunac na križu i u slavi uskrsnuća.

Tom prilikom Sotona se prvi put upleo u Isusov život, i to otvoreno. Stavlja na kušnju našega Gospodina; možda je htio provjeriti je li došlo Mesijino doba. Isus mu je to dopustio, kako kaže sveti Ivan Zlatousti, da bi nam dao primjer poniznosti i naučio nas kako svladati napastovanja koja će nas pratiti kroz život: »Budući da je Gospodin sve činio za našu pouku, želio je biti odveden u pustinju i tamo ući u bitku s đavlom. To je učinio da se krštenici ne uznemiravaju ako nakon krštenja dožive veće kušnje, neka ne misle da ih ne bi trebali očekivati.« Ako nismo spremni suočiti se s kušnjama koje moramo podnositi, otvorit ćemo vrata velikim neprijateljima: klonulosti duha i žalosti.

Isus nam je svojim primjerom htio pokazati da se nitko ne smije smatrati pošteđenim od bilo kakve kušnje.

Gospodin nam, kao što nas podsjeća današnje Evanđelje, pokazuje svojim ponašanjem kako se pobjeđuju napasti i izvlači korist iz njih. On »dopušta kušnju i providonosno se služi njome da te očisti, učini svetim, bolje odvoji od zemaljskih stvari, odvede tamo kamo on želi, da te učini sretnim (u životu koji možda ne će biti ugodan); udijeli ti zrelost, razumijevanje i djelotvornost u tvojem apostolskom radu s dušama i… nadasve da te učini poniznim, vrlo poniznim«.

Gospodin je uz nas u svakoj kušnji i govori nam: »Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet.« Oslanjamo se na njega, jer smo svjesni da malo toga možemo postići sami: »Sve mogu u Onome koji me jača!« »Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?«

Za pobjeđivanje svake kušnje računajmo uvijek na milost Božju.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]