Slovenija

Uoči nedjeljnog referenduma o obiteljskom zakonu u Sloveniji predstavnici Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve zagrebačko-ljubljanske metropolije i Islamske zajednice zajedničkom izjavom istaknuli su svoje opredjeljenje za obitelj i obiteljske vrijednosti.

U dokumentu ističu da su brak i obitelj presudni za razvoj osobe i društva, a vrijednost braka i obitelji – kao zajednice muškarca, žene i djece mora se zaštititi. Obitelj je osnovna jedinica društva, u kojoj na poseban način dolaze do izražaja vrijednosti kao što su ljubav i život, uzajamno poštovanje i solidarnost. Obiteljsko okruženje najprikladnije je mjesto za prijenos vjerske i kulturalne baštine novim naraštajima. Izjednačavanje, pak, istospolnih zajednica s heteroseksualnim, i usvajanje djece u takvim zajednicama, neprimjereno je jer ne daje osnovnu, jedinstvenu i nezamjenjivu ulogu oca i majke u obitelji, što je ključno za skladan razvoj ličnosti supružnika i djece. Vjernici su osobito pozvani da se u društvenoj javnosti zalažu za zaštitu braka i obiteljskog života, pomažu obiteljima u teškoćama, te podupiru pravo roditelja na odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim etičkim i vjerskim uvjerenjima, ističu vjerski poglavari.

Sve građane pozivaju na zauzimanje u očuvanju obiteljskih vrijednosti i usvajanje zakona koji će na primjeren način zaštititi obiteljski život i temeljna prava djece. Naglasak na individualnim pravima i zanemarivanje institucionalnih obiteljskih odnosa civilizaciju dugoročno vodi u propast, upozorava se u izjavi.

Dokument su potpisali u ime Katoličke crkve predsjednik Slovenske biskupske konferencije ljubljanski nadbiskup Antun Stres, u ime Srpske pravoslavne crkve paroh Tomo Ćirković te u ime Islamske zajednice muftija Nedžad Grabus. (rv/bitno.net)