Facebook

Sveti Sinod Makedonske pravoslavne crkve zabranio je svojim svećenicima i redovnicima (monasima) korištenje društvenih mreža.

Zabrana je proglašena na inicijativu o. Petra, biskupa prespansko-pelagoniskog, koji je u razgovoru za Telma TV izjavio kako su glavni razlozi njezina donošenja postojanje neprimjerenih sadržaja i fotografija na društvenim mrežama, te izražavanje političkih stavova svećenika koji se ne bi smjeli iznositi u javnost.

– U posljednje vrijeme događaju se stvari neprimjerene za svećenike i redovnike… Sve to ukazuje na veliku opasnost i ozbiljnu prijetnju narušavanju ugleda i dostojanstva Makedonske pravoslavne crkve. Iz tih je razloga Sinod donio odluku da svećenici i redovnici MPC ne koriste Facebook – pojasnio je o. Petar, te dodao kako se u predlaganju ovakve odluke ugledao na primjer Ruske pravoslavne crkve u kojoj je Facebook strogo zabranjen. Ipak, pojasnio je o. Petar, ova odluka Sinoda odnosi se isključivo na društvene mreže, a ne na internet koji je, kako kaže, „korisno oruđe“.

S ovakvom odlukom ne slaže se biskup Pimen, mitropolit europske biskupije sa sjedištem u Malmoeu, poznat pod nadimkom „Facebook-vladika“. U razgovoru za NOVU TV, o. Pimen je izjavio kako je svaki biskup neovisan na području svoje biskupije, te kako mu nitko ne može zabraniti uporabu društvenih mreža koje su u današnje vrijeme najbrži i najlakši put do informacija.

– Ako Crkva odbaci neki medij, time ga prepušta onima koji će govoriti protiv nje – zaključio je o. Pimen.

M.V. | Bitno.net