U utorak, 23. ožujka ove godine, u dvorištu Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti na zagrebačkoj Šalati upriličena je sveta misa zadušnica za pokojnu Anamariju Carević, tragično preminulu djevojku i jedinu žrtvu potresa koji je pogodio grad Zagreb i njegovu širu okolicu 22. ožujka 2020. godine, objavljeno je na stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Svetu misu s početkom u 12.00 sati predvodio je don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće „Salesiana“ u Zagrebu, a u koncelebraciji su sudjelovali školski duhovnici i odgojitelji u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu: preč. Matija Pavlaković i vlč. Petar Mlakar, dok je tijekom misnog slavlja na raspolaganju za svetu ispovijed bio vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Sjemeništu.

Ovom spomen slavlju prisustvovali su učenici II. i IV. razreda spomenute Gimnazije te profesori i djelatnici škole, a inicijativa za održavanje mise zadušnice, o njenoj prvoj obljetnici tragičnog preminuća, potekla je od ravnateljice škole prof. Ljube Duvnjak.

Foto: Nadbiskupska klasična gimnazija

U svojoj nadahnutoj homiliji don Mihovil se osvrnuo na misna čitanja toga dana (Br 21, 4-9; Ps 102; Iv 8, 21-30) pokušajući u njima tražiti što nam to Bog govori u konkretnom sadašnjem trenutku i koja je poruka za ovo naše vrijeme. Razlažući Božju riječ na mladima pristupačan način, vrlo emotivno prisjetio se i prošlogodišnje duhovne obnove u školi prije početak pandemije i potresa, posvjedočeći kako je nakon održane kateheze učenicima tadašnjeg I. razreda u kojem je bila Anamarija, upravo ona sa svojim prijateljicama prišla mu, zagrlila ga te mu zahvalila na poučnim primjerima koje je podijelio s okupljenim srednjoškolcima. Don Mihovil je zaključio: “Ne znamo zašto ju je Bog prerano pozvao k sebi, no siguran sam u jedno – da je Anamarija u zajedništvu s Njime i da moli za nas!”

Dostojanstvu misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim posluživanjem kod oltara te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije svojom pjesmom pod vodstvom prof. Ankice Juričić i orguljaškom pratnjom sjemeništarca trećaša, Marka Pratljačića.

Čitavo slavlje održano je uz strogu provedbu aktualnih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite za područje Grada Zagreba.