„Svako ljudsko biće slika je Božja, a Bog je ljubav i sloboda“, rekao je u utorak ujutro papa Franjo, obraćajući se u Vatikanu čelnicima raznih religija, okupljenih prigodom potpisivanja zajedničke izjave o iskorjenjivanju svakoga oblika ropstva. Među prisutnima su bili ekumenski patrijarh Bartolomej I., canterburyjski nadbiskup Justin Welby, rabini Abraham Skorka i David Rosen i drugi.

„Fizičko, ekonomsko, spolno i psihološko izrabljivanje muškaraca i žena, djevojčica i dječaka danas izvrgava desetke milijuna osoba nehumanosti i poniženju“, rekao je u svojem govoru Papa. „Svako ljudsko biće slika je Božja. Bog je ljubav i sloboda“; stoga je svako ljudsko biće slobodna osoba, određena postojati na dobro drugoga, u jednakosti i bratstvu, zaključio je Papa i potaknuo vjerske vođe na zajedničku borbu za one koji su najslabiji.

„Moderno ropstvo ‘zločin je protiv čovječnosti’“, čije su žrtve „često najsiromašniji i najranjiviji među našom braćom i sestrama“ – upozorio je papa Franjo. Prostitucija, trgovanje ljudima, prisilni rad, trgovina organima, droga, korištenje djece za radnu snagu; na te se načine danas pokazuje „strašna pošast“ ropstva u svijetu. To stanje svakoga se dana pogoršava i pred njim se ne može samo stajati i gledati.

„Pozivamo na djelovanje sve osobe vjere, vođe, vlade, tvrtke, sve muškarce i žene dobre volje, da daju svoju snažnu podršku i doprinos pokretu protiv modernoga ropstva, u svim njegovim oblicima“. Ta izjava obvezuje sve nas – zaključio je Papa, naglašavajući: „Svi smo odraz Božje slike i ne smijemo dopustiti da slika Boga živoga bude podvrgnuta [takvom] najodvratnijem postupanju!“

RV | Bitno.net