U Osamdeset i jednoj državi svijeta vjerska se sloboda sprječava – istaknuto je u izvješću Zaklade, koje govori o „vjerskoj slobodi u uzmicanju“. Smatra se da u dvadeset država ne postoji sloboda ispovijedanja vjere, a četrnaest ih je s muslimanskom većinom. Prema dokumentu, kršćani su najprogonjenija vjerska manjina. Izvješće zabrinuto govori o nastojanjima Zapada da se vjerska sloboda ograniči na privatni život. U porastu su slučajevi antisemitizma, kao i progoni muslimana od samih muslimana.

Osvrnuvši se na objavljeno izvješće u razgovoru za Radio Vatikan, Marta Petrosillo, glasnogovornica talijanskoga ogranka Zaklade, rekla je kako se već nekoliko godina bilježi postupno slabljenje prava na vjersku slobodu, više-manje u cijelom svijetu i to u različitim oblicima: od krvavoga protuvjerskog nasilja do teških diskriminacija. Ono što se pak općenito zamjećuje jest povećanje vjerske nesnošljivosti i opadanje pluralizma, također i na Starom kontinentu – istaknula je Petrosillo.

Kršćani su često potlačena manjina: u mnogim zemljama – naročito na Bliskom istoku, gdje žive od pamtivijeka – danas su žrtva islamskoga fundamentalizma. U Europi su zabilježeni antisemitski i antimuslimanski prizori, koji su često povezani s izraelsko-palestinskim sukobom. Odgovornost da se promijeni ta negativna težnja, u prvom je redu na vjerskim zajednicama i njihovim uglednicima. Stoga su u dokumentu pozivani svi vjerski uglednici da odlučno osude nasilje u ime religije – zaključila je Petrosillo.

RV | Bitno.net