Sirija je već nekoliko godina poprište strašnih sukoba između nekoliko različitih frakcija od kojih su najznačajnije službena vlada u Damasku, opozicija i ISIL. Sve tri strane tijekom sukoba koristile su se brojnim, često odvratnim sredstvima kako bi prisilile drugu stranu na predaju. Najčešće žrtve takvih sukoba  su oni koji svoju stranu zapravo nemaju, poput bliskoistočnih kršćana, Druza itd.

Dvadeset tri osobe umrle od gladi

Međutim trenutačna humanitarna kriza, koja se odvija u gradovima Madaya, al-Foua i Kefraya, pogađa sve. Madaya, grad od 10 000 stanovnika na jugoistoku Sirije, trenutačno je dom više od 40 000 ljudi koje su opkolile provladine sirijske snage u savezu s libanonskim Hezbollahom. Al-Foua i Kefraya, u kojima je trenutačno opkoljeno oko 20 000 ljudi, nalaze se pak pod okupacijom opozicijskih snaga.

Izgladnjivanje populacije s ciljem predaje uzelo je za sada 23 života u mjesec dana u Madayi, izvijestila je organizacija Liječnici bez granica. Međutim moguće je da umrlih ima još i više.

Kako javlja AsiaNews, svjedoci izvještavaju o djeci koja jedu lišće s drveća, civilima koji se hrane psima i mačkama, a mnogi se pokušavaju prehraniti jedući zemlju. Također operativni zahvati provode se bez anestezije.

Damask dopustio dostavu humanitarne pomoći

Vlasti u Damasku dopustile su prije dva dana međunarodnim organizacijama pristup navedenim područjima s ciljem pružanja humanitarne pomoći, međutim kamionima s namirnicama treba najmanje tri dana da dođu do spomenutih gradova i sela.

Problem predstavlja i činjenica da humanitarni konvoj često mora prolaziti duž bojišnice te je potreban maksimalan oprez.

“S obzirom da ćemo prelaziti s teritorija koji kontrolira jedna strana na teritorij koji kontrolira druga, možete zamisliti kako se radi o vrlo, vrlo osjetljivoj operaciji” izjavio je Pawel Krzysiek glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Samo pregovori svih zaraćenih strana mogu donijeti mir

Međunarodni Caritas odlučio je stoga pokrenuti kampanju za mir u Siriji, Iraku i Bliskom Istoku, kako bi izvršio pritisak na bliskoistočne vođe, ali i svjetske vlade da započnu pregovore o uspostavi mira.

“Problem je u tome što međunarodna zajednica želi razgovarati o miru, ali ne želi uključiti Assada (Bashar al-Assad, sirijski predsjednik, op.a.) u pregovore. To znači da se rat nastavlja” izjavio je Michael Roy, glavni tajnik Međunarodnog Caritasa, zatraživši pritom da se svim Sirijcima omogući sudjelovanje na mirovnim pregovorima.

Čini se kako se stanje u Siriji ne smiruje. Analitičari procjenjuju kako je u pet godina ratovanja između vladinih snaga i opozicije stradalo više od 250 o00 ljudi, a čak 11 milijuna ih je raseljeno. Mnogi su potražili sklonište u susjednim zemljama, a milijuni su se zaputili i u Europu.

Tino Krvavica | Bitno.net