Nguyen Huu

Vijetnamske vlasti uhitile su katoličkog aktivista i blogera Nguyena Huua Vinha te njegova asistenta Nguyena Thia Minha Thuya zbog objavljivanja tekstova koji se kritički odnose prema Vladi u Hanoiu, te se sada već šest mjeseci nalaze u pritvoru, bez bilo kakve formalne optužbe, prenosi AsiaNews. Uhićenim aktivistima bi se trebalo suditi zbog zloporabe slobode i demokracije protiv interesa države.

Bloger i njegov asistent uhićeni su zbog objavljivanja eseja koji – prema službenim medijima – kaljaju ugled državnog aparata. Ako ih sud proglasi krivima, prijeti im do sedam godina zatvora. Odvjetnik koji zastupa optuženoga aktivista rekao je u razgovoru za Radio Free Asia da slučaj krši državne zakone, jer ih je prvo policija uhitila, a tek su onda počeli tražiti dokaze kako bi ih inkriminirali.

Ako budu prepušteni vijetnamskom zakonskom sustavu, dvojica optuženika nemaju velike šanse za izbjegavanje osude. Postoji nada, međutim, jer je vlada u Hanoiu službeno priznala Povelju o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, što se može iskoristiti za vršenje pritiska kako bi se optuženi dvojac pustio na slobodu.

Vinh, koji je bivši policajac, osnovao je web-stranicu Basam, na kojoj se često dijele članci koji su kritični prema komunističkoj vladi Vijetnama te imperijalističkoj politici Pekinga. Vinh je do sada bio pretučen jer je izvještavao o suđenju aktivista za ljudska prava i zlostavljanju katoličke zajednice u glavnom gradu države. Komunistička vlada već godinama provodi snažne represivne mjere protiv aktivista, blogera te vjerskih vođa – kako budista tako i katolika, izvještava AsiaNews.

RV | Bitno.net