Crkva

Ustanova je osnovana na poticaj talijanskoga Ministarstva vanjskih poslova i vlasti glavnoga talijanskog grada Rima. Stoga su talijanski ministar vanjskih poslova i rimski gradonačelnik za koordinatora izabrali torinskoga sociologa Massima Introvignea, ističući njegovo iskustvo rada u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, u kojoj je radio kao predstavnik za borbu protiv rasizma i diskriminacije prema kršćanima i članovima drugih religija.

Oblikovanje kulturalne osjetljivosti spremne za dijalog između antropoloških stvarnosti i različitih religija, kako bi se svjesno živjelo u slojevitosti globaliziranoga svijeta – cilj je XXXIV. europskog tjedna koji je organizirala Zaklada Pavao VI., a koji će se održati od 3. do 7. rujna u talijanskom mjestu Gazzada. Tema je susreta „Grad između zemlje i neba: Jeruzalem, religije, Crkve“, a njegovu će crkvenu važnost još više istaknuti nazočnost mons. Fouada Twala, latinskoga jeruzalemskog patrijarha koji će zaključiti radove susreta.

U Rimu će se od 11. do 17. srpnja održati treći susret augustinskih laika o temi: „Na putu sa svetim Augustinom: biti Kristovo Tijelo za današnji svijet“. Riječ je o događaju na svjetskoj razini, koji organizira Augustinski red, a održava se svakih šest godina. Poglavar Reda svetoga Augustina, prior pater Robert F. Prevost, u posebnom je priopćenju istaknuo da će sudionici skupa razgovarati i bolje upoznati smisao svojega sudjelovanja u jedinoj Crkvi, u jednoj velikoj Božjoj obitelji, i to uvijek polazeći od svoje duhovnosti, i svojega zalaganja u promicanju zajedništva živeći u zajednici i sudjelujući u životu.

U češkom je parlamentu prošlo drugo čitanje prijedloga zakona o povratu imovine crkvama. Nakon trećega čitanja i eventualne potvrde Senata zaključio bi se dugi put povrata imovine Crkvama oduzete im tijekom komunističke vladavine. Predviđa se povrat imovine vrijedne oko tri milijarde eura, što bi se podijelilo na dva dijela: 58 milijuna eura godišnje što bi se s godinama umanjivalo, ali bi bilo namijenjeno, među ostalim i školovanju i plaćanju svećenika kroz 17 godina.

Tisuće djece ostaje bez školskog obrazovanja u Nepalu. Posebice se to odnosi na djevojčice koje napuštaju školu da bi se udale. U nekim dijelovima zemlje više od polovice mladenki je mlađe od 12 godina. Premda rade protiv zakona, mnogi roditelji računaju zapravo na dobar miraz.

Idući ukorak s novim tehnologijama i otkako se emisije vatikanskoga radija putem satelita na 40 jezika primaju i prenose preko lokalnih radijskih postaja i otkako je i glasovno, i tekstovno na 13 pisama dostupan program preko interneta i posebno Vatican Playera, od 1. srpnja ove godine sve se emisije na srednjem valu i kratkim valovima prema Europi i Americi dokidaju. Istodobno će se postrojenja u Santa Maria di Galeria osuvremeniti sukladno s tehnološkim zahtjevima. (rv/bitno.net)