Caritas Haiti

Dvije godine nakon razornog potresa na Haitiju nastojanja Caritasa da se na sve moguće načine pomogne nastradalom pučanstvu ne jenjavaju, jer riječ je o 230.000 mrtvih, više od 300 tisuća ranjenih i milijunu pet stotina tisuća onih koji su ostali bez krova. Pomoć Caritasu stiže od mnogih međunarodnih organizacija tako da može ostvarivati dugoročnije, jednako kao i kratkoročne projekte glede hrane, vode za piće, lijekova ii higijenskih potrepština.

Tijekom prošle godine u Kolumbiji je ubijeno 117 djece, od koji 41 s manje od 5 godina, kako proizlazi iz statistike o nasilnim smrtima u Americi. Nasilje je napose u Kolumbiji izraženo prema najslabijima. Od ubijene djece čak ih 65 stradalo od vatrenoga oružja.

Zadržati živi plamen poslanja – poziv je koji su zambijska papinska misijska djela uputila prigodom Bogojavljenja po njihovu ravnatelju. Bogojavljenje je blagdan radosti zbog primljene vjere i posebno je ravnatelj pozvao djecu da sa zahvalnošću šire taj dar radosti vjere.

Australska je biskupska konferencija najavila proslavu „Godine milosti“ koja će trajati od Duhova 2012. do Duhova 2013. godine, s ciljem izgradnje budućnosti Crkve u Australiji putem molitve i razmišljanja svih vjernika i njihovih pastira. U viđenju australskih biskupa, poruka koju je ostavio Svjetski dan mladeži, održan u Sydneyju 2008. godine, kao i kanonizacija prve australske svetice, redovnice Mary MacKillop, održane u Vatikanu u listopadu 2010. godine, ima ostati živa i u budućnosti, te pridonijeti učvršćivanju vjere i jedinstva među katolicima u toj zemlji.

U Sjedinjenim se Državama i ove godine održava inicijativa za veću osjetljivost na siromaštvo, kojoj lokalni biskupi posvećuju cijeli mjesec siječanj. Pokrećući kampanju, biskup Jaime Soto, odgovoran u Odjelu Biskupske konferencije za pravednost, mir i ljudski razvoj, istaknuo je najnovije podatke prema kojima se procjenjuje da oko 46 milijuna ljudi živi ispod granice siromaštva.

„Katoličke škole, tijelo živoga Krista aktivno u našem svijetu“, tema je Tjedna katoličkih škola koji će se održati u Irskoj od 29. siječnja do 4. veljače ove godine. Kako izvještava web stranica Irske biskupske konferencije, odabrana tema odražava temu 50. međunarodnog euharistijskog kongresa, koji je na programu u Dublinu od 10. do 17. lipnja ove godine, a koja glasi „Euharistija, zajedništvo s Kristom, i među nama“. Ovogodišnji Tjedan katoličkih škola – istaknuto je također na web stranici – razmišlja o školi kao o zajednici čiji je cilj cjelokupni razvoj njezinih učenika. (rv/bitno.net)