Iz Tomislavgrada je stigla vijest o tome kako je akademski kipar Ilija Skočibušić završio oltar, ambon, svijećnjake i procesijski križ za euharistijsko slavlje s papom Franjom na Olimpijskom nogometnom stadionu Koševu, 6. lipnja 2015.

Oni će prema dogovoru s mjesnim ceremonijarom mons. mr. sc. Tomom Kneževićem biti dovezeni u Sarajevo na stadion Koševo u tjednu pred sam Papin dolazak kako bi ih vlč. Fabijan Stanušić i Damir Ramljak Tigar ugradili u cjelokupni liturgijski prostor euharistijskog slavlja. Svi navedeni liturgijski predmeti djelo su akademskog kipara Ilije Skočibušića i Stolarije Kraljević iz Tomislavgrada.

Javnost je upoznata s time da su župljani župe Šikara kod Tuzle sa svojim župnikom fra Markom Lovrićem, nakon što su saznali da papa Franjo dolazi u Sarajevo 6. lipnja, izrekli spremnost vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću da za euharistijsko slavlje s papom Franjom, daruju posebno izrađeni kalež s pliticom, čestičnjak, procesijski križ s procesijskim svijećnjacima koje bi izradio akademski kipar iz Tomislavgrada Ilija Skočibušić. Prijatelji Skočibušića iz Tomislavgrada iz Stolarije Kraljević izrekli su spremnost za ovu priliku, prema kiparevoj ideji, izraditi i darovati oltar i ambon za ovo euharistijsko slavlje. Procesijski križ obogaćen je i izgleda poput cvijeta iz kojega izlazi uskrsli Isus prema kojemu upravljaju svoj pogled Blažena Djevica Marija i sv. Ilija, zaštitnik Bosne i Hercegovine. Na drugoj strani su tekstovi koji sadržavaju najvažnije informacije o spomenutim darovima. Svijećnjaci su isto tako ukrašeni posebnim liturgijskim i povijesnim sadržajima i s procesijskim križem čine cjelinu.

Oltar i ambon, uz klasični izgled i poštivanje svih liturgijskih pravila krase brojni srednjovjekovni katolički i hrvatski sadržaji bosanskohercegovačkih prostora, te odaju najvažniju poruku simbolike Krista raspetoga i uskrsloga.

Istodobno, obitelj Hajdarević iz Zavidovića, koji se bave duborezom već desetljećima, rade stolac za Papu, o čemu smo već pisali OVDJE. Kako pišu mediji, njezin konačan izgled još je nepoznat, ali ono što se zna jest da će se na njoj nalaziti detalji iz Papina života te katolički vjerski simboli s područja BiH.

Sve spremno za papin dolazak

Posted by Ilija Skočibušić on Monday, May 25, 2015

IKA/Radio Slobodna Evropa/Bitno.net