Da bi se ova specifična operacija izvela u utorak 28. rujna, a to je bilo prema očekivanjima i bez neplaniranih i neželjenih ishoda, prethodila je slojevita, detaljna, priprema i predradnje koje su trajale mjesecima, te su kao takve bile vrlo pažljivo isplanirane.

Rušenju su, dakle, prethodili opsežni istražni radovi. Prije svega, arhitektonski projekt postojećeg stanja, odnosno 3D skeniranje bazilike, na temelju kojeg su napravljeni arhitektonski nacrti u izvedbi firme Vektra iz Varaždina (ing. Zlatan Novak.) Napravljeni su i projekti područja geomehanike, geodezije, inventarizacije. Kada je prema projektu hitne sanacije osigurana i odrađena sva potrebna zaštita, učvršćivanje, stabiliziranje (koje se sastoji od injektiranja,
navlačenja sustava FRCM mreže, sidrenje i ostale potrebne i opsežne zaštite) cjelokupna zaštita i bazilika je bila spremna za predviđeno uklanjanje svoda.

Rušenje svoda bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, odvilo se prema projektu naziva “Građevinski projekt hitne sanacije” izrađenog u srpnju 2020. godine, a kojeg je izradila radionica statike, na čelu sa ing. Josipom
Galićem. Projekt je predan Gradskom zavodu za zaštitu spomenika i prirode te je kao takav odobren. Rušenje svoda je bio poseban projekt, izrađen od tvrtke Karabit, u rujnu 2020. godine. Prošao je reviziju od strane struke te je također bio predan Gradskom zavodu za zaštitu spomenika i prirode, a kasnije je također odobren od strane istog Zavoda.

Prilikom rušenja svoda nije nastala nikakva šteta na pokretnoj baštini i dijelovima bazilike: svi oltari, vitraji, propovjedaonice, kapiteli, itd. su ostali cijeli, sačuvani i neoštećeni, priopćili su u srijedu 29. rujna iz Zaklade “Anamarija Carević”.

Autori videa: Paula i Đelo jr. Jusić, Adria Ton production.
Naručitelj: Bazilika Srca Isusova, Zagreb.