Treća srijeda u veljači standardno je rezervirana za valentinovski susret Hrvatskoga nadzemlja. Nažalost, i ove godine susret se održao u online formatu pa nije bilo klasičnih igara ili najpopularnije srcolovke, ali se zato održalo predavanje na temu zaljubljenosti, a predavač je bio liječnik, psiholog i teolog don Đuliano Trdić, rektor CBS-a u Splitu.

Kao jedan od temeljnih mehanizama zaljubljivanja koji odgovara na pitanje zaljubljenosti „Zašto baš on/ona?“, vlč. Trdić navodi slobodu, odnosno odluku koja treba biti svjesna, voljna i slobodna. Dalje kao razlog navodi afektivno pamćenje koje u nama budi već neka proživljena iskustva što znači da te manifestacije nesvjesnoga u našem životu mogu utjecati na percepciju određene osobe pa tako i na zaljubljivanje. Proces donošenja odluke i djelovanja, odnosno put od zaljubljivanja do braka, započinje percepcijom, zatim emocionalnom procjenom koja je opterećena afektivnom memorijom, traumama, trenutnim psihološkim stanjem, neurotskim konfliktima, a tek nakon toga dolazi do razumske odluke da odabiremo neku osobu. Kao psihološke interpretacije zaljubljenosti ističu se zaljubljenost kao novo rađanje, zaljubljenost kao regresija i zaljubljenost kao idealizacija. Patološki oblici zaljubljenosti javljaju se u nesposobnosti da volimo i u hipererotiziranim odnosima. Također, predavač ističe da je bitno prepoznavati razliku muško-žensko koja može biti fiziološka, psihološka i duhovna.

U razgovoru s voditeljem gost je odgovorio na brojna pitanja kao što su definicija ljubavi, razlika između ljubavi i zaljubljenosti, kako u vezi prepoznati da se radi o pravoj ljubavi, kako nadići probleme u vezama i braku kada se javi osjećaj dosade i kolotečine, kako se nositi s prekidom, pitanje ljubomore, kao i pitanje patnje i trpljenja u vezi ili braku.

Za kraj u poruci mladima, vlč. Trdić, poručio je da je ljubav kadra činiti velike žrtve i darivanja i da u toj ljudskoj ljubavi vidimo predokus one ljubavi koja je u Bogu i koja nas očekuje kada dođemo pred Njega.

Susret su standardno obilježili skečevi i filmovi u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, a sve je zaključeno prigodnom meditacijom.

Svi oni koji susret nisu pratili za vrijeme livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja održat će se 16. ožujka.