Video koji prikazuje ‘susret’ između kamere jedne bespilotne letjelice i muškarca koji se sunčao na vrhu vjetrenjače za proizvodnju struje u američkom gradu Rhode Islandu imao je veliku gledanost na internetu, ali je izazvao i rasprave o narušavanju privatnosti u svrhu kojih te bespilotne letjelice mogu biti iskorištene.

Puno ljudi, naime, smatralo je kako je vlasnik bespilotne letjelice narušio privatnost muškarca na vrhu vjetrenjače i kakvo je to ponašanje nedopoustivo. Međutim, čovjek o kojemu je riječ – brat Joseph, benediktinski monah iz obližnje opatije Portsmouth – nije previše ljut zbog cijele priče.

“Vlasnik bespilotne letjelice se samo zabavljao”, rekao je monah u razgovoru za National Catholic Register.

Doduše, priznao je kako mu nije bilo nimalo ugodno kada je njegov nedjeljni popodnevni odmor prekinuo dron.

“Pomislio sam: Ne možeš ni ovdje gore imati mira”, rekao je u šali monah.

Jedna od glavnih zadaća brata Josepha jest održavanje mehanizma vjetrenjače koja pripada njegovoj zajednici i koja osigurava struju za školu koju benediktinci vode. Monah se na vrh vjetrenjače često penje radi svojih obveza, ali i da bi uživao u pogledu koji se pruža s njega.

“Vrijedi popeti se gore. Pogled je prekrasan i uzdiže mi duh”, rekao je.

Kaže kako razumije vlasnika drona koji je bio na odmoru sa svojom suprugom i htio je zabaviti se. Ali, ne bi želio da svaki put kada je gore bude izložen kamerama.

“To je prekrasno mjesto za molitvu. Gledaš oko sebe i razmišljaš o tome kako Bog gleda na nas. Koliko duša je izloženo njegovu pogledu?”, rekao je monah za NCR dodajući kako svatko od nas ipak treba imati mjesto koje će ostati ‘nedodirljivo’ za modernu tehnologiju.

G. An. | Bitno.net