“Pričest sama po sebi nije rješenje za razvedene, pravo je rješenje njihova integracija u Crkvu”, izjavio je u velikom razgovoru za argentinski La Nacion papa Franjo.

U razgovoru koji je vodila novinarka i autorica njegove biografije Elisabetta Pique Papa se, vođen kvalitetnim i otvorenim pitanjima Argentinke, dotakao čitavog niza tema, ne izbjegavajući nikakve “kontroverze” – od nedavne Sinode o obitelji, preko reforme Rimske kurije do kritika na njegove javne istupe. Progovorio je i o tvrdnjama kako je ‘kaznio’ konzervativnog kardinala Raymonda Burkea imenovanjem na protokolarnu dužnost.

Na pitanje novinarke je li svjestan da je nedavno okončana Sinoda “izazvala kod nekih strah da će tradicionalna doktrina propasti”, Papa je rekao:

“Znate, neki su uvijek uplašeni jer ne čitaju ono što je Sinoda zaključila nego vijesti u medijima. Što je ono mjerodavno kod Sinode? Njezin konačni dokument i Papino obraćanje. I to će s vremenom postati relativno, jer će se pretvoriti u ‘smjernice’ za iduću Sinodu”, rekao je Papa i dodao kako “on ne osjeća strah”.

“Strah od čega?” upitala je novinarka, a Papa je odgovorio:

“Od nastavljanja ovim putem, putem Sinode. Nije me strah jer je riječ o putu na koji nas je Bog pozvao. Štoviše, Papa je tu konačno jamstvo, onaj koji brine o cijelom procesu. Moramo ići dalje. Po pitanju razvedenih, pitanje je bilo što raditi s njima? Koja im vrata možemo otvoriti? To je bilo pastoralno pitanje: Hoćemo li im dopustiti pričest? Pričest sama po sebi nije rješenje. Rješenje je njihova integracija u Crkvu. Točno je, nisu ekskomunicirani. Ali, ne mogu biti krsni kumovi, ne mogu čitati u Crkvi, ne mogu udjeljivati pričest, ne mogu predavati vjeronauk… Molim vas, to izgleda kao da su ekskomunicirani. Zato, idemo vidjeti koja im vrata možemo otvoriti.”

Upitan što misli o onome što je predložio kardinal Walter Kasper, dakle o mogućem pripuštanju razvedenih na pričest, Papa je rekao kako to rješenje “nije izmislio Kasper”.

“Što se dogodilo nakon njegova prijedloga? Kasper nas je potaknuo da pronađemo neke hipoteze i napravio je prvi korak. I neki su počeli paničariti. I čak su rekli: pričest nikada. Samo duhovna pričest. Ali, recite mi, zar ne trebamo Božju milost da primimo i duhovnu pričest?” pojasnio je Papa.

Cijeli smisao Sinode jest, kako je rekao, pomoći obitelji koja je na udaru i izmijeniti stanje u kojem sve više mladih ne razmišlja o vjenčanju. Kako je rekao, samo pojednostavljeno gledanje na Sinodu može govoriti o “sukobljenim stranama”.

“Potrebne su dvije kvalitete: hrabrost za govor i poniznost za slušanje. I to je funkcioniralo. Postoje, naravno, pozicije koje više idu na jednu ili drugu stranu, ali samo u potrazi za istinom. Točno, postoje oni koji su tvrdoglavi i ne žele odustati od svojih pozicija, ali to nije moja briga. Pravo je pitanje moliti se Duhu Svetom za njihovo obraćenje, ako je potrebno. Osjećaj koji je prevladavao na Sinodi bio je bratski u hodu prema istini”, zaključio je Papa i dodao kako “Sinoda nije parlament nego povlašteni eklezijalni prostor na kojem djeluje Duh Sveti”.

Argentinska novinarka opisala je Papine javne istupe kao “otvorene i bez uvijanja” i pitala ga kako komentira to što su neki zbunjeni tom izravnošću.

“Načelno, ljudi naprosto ne čitaju o tome što se događa. Netko mi je rekao: Da, treba nam uvid, ali on mora biti jasan. Odgovorio sam: Slušaj, napisao sam encikliku, napisao sam pobudnicu, neprestano imam homilije i istupe – to je nauk. To je ono što mislim, a ne ono što mediji govore da mislim. Pročitajte to, sve je jako jasno. Enciklika Evangelii Gaudium vrlo je jasna”, pojasnio je Papa.

Progovorio je i o reformi Rimske kurije, te rekao kako ona ipak neće biti okončana iduće godine, kako je planirano, ali da radovi na njoj idu dalje. Pohvalio je reforme u Vatikanskoj banci, rekao kako je ona očišćena od nepravilnosti, a na pitanje novinarke smatra li da je”otpor protiv njega koji je sada evidentan” povezan s reformama u kuriji Papa je rekao:

“Možda je povezan s nekim odlukama, ekonomskim ili pastoralnim, koje sam donio. Ali, to je, po meni, dobar znak. Važno je da je taj otpor transparentan. Zdravo je što su neke stvari izašle na površinu.”

Upitan je li točno da je kardinala Burkea kaznio postavljanjem u službu kardinala-patrona Suverenog vojnog malteškog reda, funkcijom koja je protokolarna, Papa je rekao:

“Rekao sam mu to puno prije Sinode. Htio sam da sudjeluje na Sinodi, a na novoj funkciji to ne bi mogao. Zahvalio mi je i prihvatio moju ponudu. Čak mislim da mu se svidjela. On je čovjek koji se puno kreće i voli putovati, a na novom mjestu to će imati. Dakle, tvrdnja da sam ga smijenio zbog toga kako se ponašao na Sinodi obična je neistina.”

Goran Andrijanić | Bitno.net