Nakon Božića započinje novo liturgijsko vrijeme, vrijeme ‘kroz godinu’. Ali, u središtu je kršćanskoga života – primijetio je Papa – uvijek Isus, prva i posljednja Očeva Riječ, Gospodar svemira, Spasitelj svijeta. Nema drugoga, on je jedini. To je središte našega života: Isus Krist – istaknuo je Papa. Isus Krist koji se objavljuje, koji se pokazuje, a mi smo pozvani upoznati ga i prepoznati u brojnim prilikama u životu.

Napomenuvši da je dobro poznavati svece, pa i njihova ukazanja, iako – upozorio je – nisu sva ukazanja istinita, Papa je kazao da su sveci važni, ali središte je Isus Krist. Bez Isusa Krista nema svetaca! Stoga se imamo upitati: je li Isus Krist središte mojega života? Kakav je moj odnos s Isusom Kristom?

Tri su zadaće važne – prema Papinim riječima – kako bi Isus bio u središtu našega života. Prva je zadaća upoznati Isusa kako bismo Ga prepoznali. U njegovo vrijeme mnogi ga nisu prepoznavali: učitelji zakona, glavari svećenički, pismoznanci, saduceji i neki farizeji. Štoviše, progonili su ga, i ubili – primijetio je Sveti Otac. Valja se upitati: Želim li upoznati Isusa? Ili me možda više zanima televizijska serija, ili ogovaranje, ili ambicije, ili pak poznavanje života drugih? – napomenuo je papa Franjo.

Za upoznavanje Isusa postoji molitva, Duh Sveti – objasnio je Papa – ali, postoji i Evanđelje, koje valja uvijek nositi sa sobom kako bismo svakoga dana pročitali jedan odlomak. To je jedini način da upoznamo Isusa. To je sjeme. A onda dolazi djelovanje Duha Svetoga, koji daje da sjeme proklije i raste.

Druga je zadaća klanjanje Isusu. Ne valja samo tražiti od Njega nešto i zahvaljivati Mu – rekao je Papa i pritom istaknuo dva načina klanjanja Isusu: molitva i klanjanje u tišini, te uklanjanje iz svojega srca drugih stvari koje obožavamo, koje nas više zanimaju. Tu je potreban samo Bog. Druge stvari služe ako sam sposoban klanjati se samo Bogu – istaknuo je Sveti Otac.

Postoji molitva koju molimo – ‘Slava’: ‘Slava Ocu, i Sinu, i Duhu Svetomu’, međutim često ju izgovaramo kao papige. Ali ta je molitva klanjanje! – istaknuo je Papa. Klanjati se, malim molitvama i u tišini pred Božjom veličinom; klanjati se Isusu i reći: ‘Ti si jedini, ti si početak i kraj, s tobom želim ostati cijeli život, cijelu vječnost’. I ukloniti stvari koje mi priječe da se klanjam Isusu.

Treća je zadaća nasljedovanje Isusa – istaknuo je Papa. Kao što kaže današnje Evanđelje u kojemu Gospodin poziva prve učenike. To znači staviti Isusa u središte života. Kršćanski je život vrlo jednostavan, ali treba nam milost Duha Svetoga kako bi pobudila u nama želju za poznavanjem Isusa, za klanjanjem i nasljedovanjem Isusa. Zbog toga smo u uvodnoj molitvi molili Gospodina da nam dade da spoznamo što nam je činiti, i da imamo snage za to. Da nam svakoga dana u jednostavnosti – jer kako bismo bili kršćani nisu potrebne čudne, teške i suvišne stvari – Gospodin dade milost da upoznamo Isusa, da Mu se klanjamo i nasljedujemo Ga – rekao je na kraju Sveti Otac.

RV | Bitno.net