Foto: Shutterstock.com
Bog stvara svemir, ali stvaranje nije završeno; On neprestano podržava ono što je stvorio – rekao je Papa komentirajući liturgijsko čitanje uzeto iz Knjige Postanka, u kojem je opisano stvaranje svijeta. U današnjem pak evanđelju vidimo „drugo Božje stvaranje“, Isusovo stvaranje, obnavljanje onoga što je grijeh uništio – ustvrdio je Sveti Otac.
Isus je među narodom, a svi koji su ga doticali, spašavali su se: to je novo stvaranje. Ovo je drugo stvaranje čudesnije od prvoga; veličanstvenije je. Naposljetku, tu je još jedan posao, a to je „postojanost u vjeri“, što je djelo Duha Svetoga. Bog stvara, a mi se pak imamo pitati kako se odnositi prema Božjem stvaranju, djelu Božje ljubavi – kazao je papa Franjo.

Na prvo stvaranje trebamo odgovoriti prihvaćanjem odgovornosti koju nam Bog daje: Zemlja je vaša, brinite se za nju, obrađujte je i usavršavajte. Za Zemlju smo i mi odgovorni; za rast stvorenoga; trebamo čuvati prirodu poštujući njezine zakone. Mi nismo gospodari stvorenoga. To je dakle prvi odgovor – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći pak o obvezi čuvanja stvorenoga, Papa je rekao da je poštivanje prirodnih zakona prvi odgovor na Božje stvaranje: čuvati dakle stvoreno. Kada vidimo okupljene ljude kako raspravljaju o zaštiti stvorenoga, mislimo da su to ‘Zeleni’. Ali ne, to je kršćanski odgovor na prvo Božje stvaranje. To je naša odgovornost. Ako kršćanin ne čuva stvoreno, ako ga ne usavršava, onda znači da ga ne zanima što to Bog za nas čini iz ljubavi – ustvrdio je Papa ponavljajući da je to naš prvi odgovor.

Govoreći o našem odgovoru na drugo stvaranje, rekao je da sveti Pavao poziva da se damo „pomiriti s Bogom“; da idemo putem unutarnjeg osobnog i zajedničkog pomirenja, jer mir je djelo Kristovo. Pozivajući se na Apostola narodâ, Papa je rekao kako ne smijemo žalostiti Duha Svetoga koji u nama djeluje, dodajući da mi „vjerujemo u osobnoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga.
Sve tri Božanske osobe uključene su u ovo stvaranje; u ponovno stvaranje, u postojanoj obnovi stvorenoga. Naš odgovor Trojstvu jest: čuvanje i usavršavanje stvorenoga; svakodnevno pomirenje s Isusom i s Bogom u Isusu Kristu, te suradnja sa Svetim Duhom, koji gostuje u našem srcu, prati nas i uzdiže. Neka nam Gospodin udijeli milost razumijevanja Njegova djela kako bismo ispravno odgovorili na njegovu ljubav – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net