Švicarska garda novi članovi zakletva

Kao i svake godine, 6. svibnja, u spomen na veliku Pljačku Rima kada je 147 švicarskih gardista dalo svoj život štiteći papu Clementa VII., novi članovi Papinske švicarske garde položili su svoje zavjete.

Lijevom rukom držeći zastavu, a desnom pokazujući tri prsta – znak Presvetog Trojstva, 23 nova gardista zaklela su se na “vjerno, odano i časno” služenje Papi.

O. Thomas Widmer, kapelan Švicarske garde pročitao je zakletvu novim regrutima koja poziva na zaštitu Pape i Kardinalskog zbora u slučajevima kad je papinsko mjesto prazno na što su mladići izgovorili zakletvu i pozvali u pomoć Boga i zagovor svetaca.

U subotu, dan nakon ceremonije, papa Franjo primio je nove gardiste te im se kratko obratio: “Nakon jučerašnjega slavlja, sretan sam što se s vama susrećem i slavim, pa i stoga da vam izrazim poštovanje i zahvalnost za vaše služenje, spremnost i vjernost Svetoj Stolici. Posebno pozdravljam nove gardiste i njihovu rodbinu, kao i prisutne predstavnike švicarskih vlasti. Lijepo je vidjeti mlade, kao što ste vi, koji posvećuju Crkvi nekoliko godina svoga života, točnije Petrovu nasljedniku, a to je jedinstvena prilika za rast u vjeri, za življenje univerzalnosti Crkve i za iskustvo bratstva”

Kako prenosi Radio Vatikan, Sveti Otac također im je poručio kako su “pozvani svoj posao živjeti kao poslanje koje im povjerava sam Gospodin”.

“Iskoristite vrijeme koje ćete provesti u Rimu, središtu kršćanstva, za produbljivanje prijateljstva s Isusom te da idete prema cilju pravoga kršćanskoga života, to jest prema svetosti. Stoga vas pozivam da svoj duh hranite molitvom i slušanjem Božje riječi; da pobožno sudjelujete u svetoj misi i da njegujete sinovsku pobožnost prema Djevici Mariji, te da radeći hrabro i vjerno svaki dan ostvarite svoje posebno poslanje” kazao je Papa.

Pogledajte video:

Tino Krvavica | Bitno.net