Kako je pojašnjeno tu nije riječ o filmu o Papi Franji, nego o projektu u kojem će i on sudjelovati.

Ovo je prvi put da neki papa osobno sudjeluje u nekom dokumentarnom filmu kao izravan protagonist. U razgovoru koji je zabilježen Papa raspravlja o pitanjima poput ekološke odgovornosti, migracija, konzumerizmu, kao i o društvenoj pravednosti, obraćajući se publici izravno.

Film je rađen o koprodukciji s Vatikanom. To je tek drugi put da Sveta Stolica surađuje s nekim vanjskim producentom, i po prvu put da u projektu sudjeluje papa. Velika je iznimka, u cijeloj povijesti Vatikana, da su vrata, nekom vanjskom producentu, tako širom otvorena. Uz povlasticu nekoliko razgovora s Papom, Wim Wenders je dobio i mogućnost korištenja ekskluzivnog materijala iz Vatikanskog arhiva.

Wenders je njemački redatelj poznat po čitavom nizu izvrsnih igranih filmova (među najpoznatijima su “Pariz, Teksas” za koji je dobio Zlatnu palmu u Cannesu, te “Nebo nad Berlinom” koji je također dobio niz nagrada) kao i nekoliko dokumentarnih (“Buena Wista Social Club” o kubanskim glazbenicima ili “Sol zemlje” o fotografu Sebastiãu Salgadu).

Datum premijere filma “Papa Franjo – Čovjek od riječi” još je nepoznat.

Bitno.net