Vlak pun djece

Iz talijanske pokrajine Kalabrija danas je u Vatikan stigao vlak pun djece, raznih rasa i religija. Papinsko vijeće za kulturu ovogodišnji je „Vlak djece“ organiziralo pod geslom „Valovi ih donijeli“.

Dobar dan, Papa, želim ti reći da moliš za moju obitelj koja je otišla u nebo, i za moje prijatelje, i oni su otišli u nebo – rekao je jedan mališan iz Nigerije koji je s mnogom izbjegličkom djecom došao na susret s Papom. Jedna je pak učiteljica predala Papi pismo, koje su napisali njezini učenici, a pročitao ga je kardinal Ravasi. Mi djeca obećavamo da ćemo prihvatiti svakoga tko dođe u naš kraj; onoga koji ima drukčiju boju kože, koji govori drukčijim jezikom ili ispovijeda drugu vjeru nikada nećemo smatrati opasnim neprijateljem – istaknuli su učenici.

Papa je podsjetio kako mu je tijekom opće audijencije u srijedu jedan spasilac donio jedan prsluk za spašavanje govoreći: „Oče, nisam uspio. Jednu su djevojčicu nosili valovi, nisam je mogao spasiti. Ostao je samo prsluk.“ Ovo je prsluk te djevojčice. Ne želim vas žalostiti, ali vi ste hrabri i znate istinu. U opasnosti su brojni mladi, dječaci i djevojčice, muškarci i žene, u opasnosti su. Mislimo na ovu djevojčicu… Kako se zvala? Ne znam, djevojčica bez imena. Svatko je u svom srcu može zvati kako hoće. Ona je u nebu, gleda nas – ustvrdio je papa Franjo.

Kada je neki dječak rekao da su „životinje“ svi oni koji ne dopuštaju prolaz useljenicima, Papa ga je pozvao k sebi pitajući je li možda studirao s Heideggerom, potom mu je objasnio da on nije želio vrijeđati. Rekao je da osoba koja zatvara srce nema ljudsko srce, jer ne dopušta prolaz, već ima životinjsko srce, recima kao životinja koja ne razumije – objasnio je Papa.

Među djecom je bilo pedesetero djece iz rimske udruge „Šport bez granica“. Jedna je djevojčica pitala Svetoga Oca što za njega znači „biti Papa“. Papa je odgovorio da znači činiti dobro. Ja osjećam da me je za to pozvao Isus. Isus je želio da budem kršćanin, a kršćanin treba činiti dobro. Isus je također želio da budem svećenik, biskup, a svećenik i biskup trebaju činiti dobro. Osjećam da mi Isus govori da činim dobro, to je ono što osjećam – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net