Više od milijun vjernika okupilo se danas na misi u Guayaquilu, prvoj koju je papa Franjo slavio u Ekvadoru gdje je počeo osmodnevno putovanje po Latinskoj Americi, izvijestile su agencije.

Foto: Shutterstock

U svojoj homiliji pozvao je vjernike da mole za obitelji.

“Obitelj je najbliža bolnica, prva škola djeci. Najbolji umirovljenički dom ostarjelima. Ona je veliko društveno bogatstvo koje druge ustanove ne mogu zamijeniti”, rekao je Franjo.

Podsjetivši na prvo Isusovo čudo s vinom na svadbi u Kani Galilejskoj Franjo je rekao “da se najbolje vino čuva za svaku osobu koja se usudi ljubiti, a u obitelji se treba usuditi voljeti. Najbolje vino tek dolazi iako statistike tvrde suprotno. Šapnite to očajnicima”, rekao je.

Franjo je istaknuo da u svim obiteljima ima svađa, ali izlaz je u traženju oprosta.

Već po dolasku u Južnu Ameriku u kojoj je rođen, argentinski papa istaknuo je borbu protiv siromaštva, velikog zla regije u kojoj živi većina od 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Među vjernicima na misi u Guayaquilu najviše je bilo Ekvadoraca, Peruanaca i Kolumbijaca, a oko milijun i po vjernika očekuje se i na misi koju će papa Franjo predvoditi u utorak u parku Bicentenario u glavnome gradu Quitu.

Unatoč visokim temperaturama deseci tisuća ljudi zadnjih su dana stizali u Guayaquil u kojem je niknuo šatorski grad uz nagomilane vreće za spavanje na tlu i kartonima.

Papa Franjo, koji je Guayquil posjetio početkom 80-ih godina kada je bio rektor argentinskog učilišta San Jose, nakon mise će se zaputiti u isusovačko učilište Javier na susret sa svećenikom Franciscom Cortesom, zvanom “padre (otac) Paquito”.

“Za mene je to dokaz poniznosti, da se on sjeti nekoga tko nema nikakvih posebnih zasluga. On je inzistirao, želi me vidjeti”, rekao je nedavno taj sićušni 91-godišnji Španjolac s kojim se Franjo, tada kao Jorge Bergoglio, zadnji put vidio prije tri desetljeća.

U utorak papa treba otputovati u Quito i sastati se s predsjednikom Rafaelom Correom te posjetiti katedralu.

Narod.hr | Bitno.net