Rio

Stotine tisuća mladih katolika će od 23. do 28. srpnja sudjelovati na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru. Na programu susreta redovito su i kateheze koje će se održavati od 24. do 26. srpnja. Kako prenosi američka katolička agencija CNS, Vatikan je potvrdio 267 službenih mjesta na kojima će se na 20 jezika održati više od 800 kateheza. Cilj kateheza je razmatranje i produbljivanje gesla Svjetskog dana mladih: “Pođite i učinite učenicima mojim sve narode”, navodi se na službenim internetskim stranicama Svjetskog dana mladih. Katehetski susreti će se održavati u Riju i u susjednim biskupijama, počinju u 9 sati doručkom i jutarnjom molitvom, koje svakog dana priređuju različite skupine hodočasnika.

Svaki dan katehiziranja tematski je obilježen. Tako će biskupi i kardinali 24. srpnja govoriti o nadi i o Božjoj blizini, 25. srpnja središnja tema bit će nasljedovanje Isusa poput njegovih učenika, a 26. srpnja tema je misionarsko poslanje. Istoj temi posvećen je i cijeli Svjetski dan mladih, u koji kateheze uvode sudionike susreta.

Najveći broj kateheza održavat će se na portugalskom jeziku, a slijede španjolski, engleski, talijanski i francuski jezik. Na ukupno 20 jezika će se katehizirati – između ostalih na hrvatskom, arapskom, ruskom, grčkom, slovenskom i danskom.

Najveći broj mladih okupit će se na katehezama na portugalskom koje će se održavati u velesajamskoj dvorani kompleksa “Riocentro” u gradskoj četvrti Tijuca te u katedrali Sao Sebastiao u središtu grada Rio de Janeiro. Na tim mjestima očekuje se po 5000 mladih hodočasnika. (ika/bitno.net)