Prema uputi objavljenoj na mrežnoj stranici Prefekture papinskog doma stoji kako će se „zbog aktualne globalne zdravstvene situacije, sva liturgijska slavlja Velikog tjedna održati bez fizičke prisutnosti vjernika“.

Za sada nije poznato hoće li biti promijenjen i predviđen raspored liturgijskih slavlja, no u objavi stoji kako će vjernici molitvu Angelusa, kao i audijencije, do 12. travnja moći pratiti isključivo putem videoprijenosa.

Cijela Italija je i dalje u karanteni, najranije do 4. travnja, a pristup Trgu sv. Petra zatvoren je od 10. ožujka.

Na petoj misi u izravnom prijenosu putem streaminga, iz kapele Doma svete Marte, točno na sedmu obljetnicu izbora na papinsko prijestolje, papa Franjo je ponovno pozvao na molitvu za zaražene koronavirusom, ali je posebno molio i za pastire. Ovih se dana sjedinjujemo s bolesnima i s obiteljima, koji trpe zbog te pandemije – rekao je Papa te dodao – Danas bih također želio moliti za pastire koji u ovoj krizi moraju pratiti Božji narod. Neka im Gospodin dade snage i sposobnosti da izaberu najbolja sredstva kako bi pomogli.

Drastične mjere nisu uvijek dobre, zbog toga molimo da Duh Sveti dade pastirima sposobnost i pastoralno razlučivanje kako bi poduzeli mjere koje neće ostaviti samim sveti vjerni Božji puk. Kako bi Božji narod osjećao da ga pastiri prate, te kako bi osjetio utjehu Riječi Božje, sakramenata i molitve – rekao je Papa.

Bitno.net