Salvatore D’Argento paraliziran je od vrata na dolje. Dogodilo se to 1995. nakon nesreće na treningu juda, sporta kojim se tada bavio. Prije jučerašnjeg dana, u tih 19 godina, 42-ogodišnji Talijan samo je jednom napustio kuću, zbog svog teškog stanja u kojem se nalazi i jer svakim izlaskom riskira dodatno pogoršanje svoga zdravlja. Ali, odlučio je kako mora doći do Vatikana i tamo upoznati Papu, pa i po cijenu rizika koji mu prijete.

“On je osoba koju morate upoznati. Jedinstvena osoba”, izjavio je D’Argento. On je nesposoban govoriti glasno, ali njegova mu majka čita s usana i to prenosi drugima, pa su njegove riječi prenijele i novinske agencije.

D’Argento i njegova majka mislili su kako nemaju šanse za izravan susret s Papom, ali nakon intervencije lokalnog biskupa on se dogodio. Jučer, prije početka opće audijencije, Papa je izašao iz papamobila, došao do D’Argenta, poljubio ga, porazgovarao s njim i njegovom majkom, te ih blagoslovio.

“Nema riječi kojima mogu opisati što osjećam”, prenijele su agencije njegovu izjavu nakon susreta. Dvosatni put iz njegova gradića Chieti, koji je za njega trajao kao vječnost, ipak je vrijedio.

D’Argento je studirao informatiku kada mu se dogodila nesreća. Unatoč paralizi i vezanosti za svoju sobu, ne predaje se i svoje vrijeme posvećuje učenju i čitanju.

“Franjo je doista poseban Papa”, rekao je Talijan nakon susreta.

Goran Andrijanić | Bitno.net