Prošli je tjedan papa Franjo telefonirao 18-godišnjem autističnom mladiću koji je nekoliko dana ranije učinio jedno evanđeosko djelo: uputio je Svetom Ocu bratsku opomenu.

Andrea Baruffi koji redovito prati prijenos papinih misa iz Doma svete Marte, primijetio je da Papa onima koji su u kapeli poručuje da jedni drugima pruže znak mira, koji se obično dodjeljuje pružanjem ruke. To je, sukladno mjerama sprječavanja širenja koronavirusa, zabranjeno činiti.

Prema riječima Svetog Oca, Andrea mu je rekao: “Vi kažete ‘mir s tobom’, ali to ne smijete reći jer se tijekom pandemije ne smijemo dodirivati.”

Tijekom poziva koji se dogodio 29. travnja, Franjo je htio objasniti 18-godišnjaku o čemu je riječ, no kako on nije bio uz majku kada je Papa prvi put zvao, nije se mogao javiti, pa su se dogovorili da će nazvati ponovno.

U drugom pokušaju i Andrea i njegovi roditelji su bili prisutni, a razgovor sa Svetim Ocem je snimio jedan od članova obitelji te ga objavio na internetu.

Papa Franjo je tijekom razgovora rekao Andrei: “Drago mi je što si mi pisao”, te mu obećao poslati bijelu kapicu koju nosi.

Nakon što mu je putem telefona poslao poljubac, Papa je mladiću objasnio kako tijekom mise u Domu svete Marte “ljudi pružaju jedni drugima znak mira, ali se ne dodiruju. Jedni drugima upute pozdrav naklonom glave. Tako da je to u redu.”

Andreina majka je Franji objasnila kako je njezin sin vjerni pratitelj njegovih jutarnjih misa. “Svi naši svećenici ga poznaju jer je iznimno pobožan”, rekla je nazvavši svoga sina “blagoslovom s neba”.

Franjo je spomenuo Andreu i njegovo pismo tijekom dnevne mise prošlog tjedna, prisjećajući se bratske opomene koju mu je mladić uputio dodajući kako su “pisma mladića, djece, prekrasna zbog svoje konkretnosti”.