Sveti Otac je misu Večere Gospodnje slavio u predgrađu Rima, gdje je oprao noge dvanaestero mladih u kaznionici za maloljetnike. Raznolika je to bila skupina: činili su ju mladi od 14 do 25 godina, desetero mladića i dvije djevojke. Dvoje ih je podrijetlom Sinti, dok su ostali bili iz Hrvatske, Senegala, Rumunjske i Rusije, a pripadali su različitim vjerskim tradicijama.

Papa Franjo je prethodno slavio misu Večere Gospodnje u Casal del Marmo 2013., ubrzo nakon što je postao papa.

U homiliji, koju je održao bez pripremljenoga teksta, Papa je svoje misli usredotočio na naviješteno evanđelje koje pripovijeda kako Isus, dan prije svoje muke, pere noge svojim učenicima u činu poniznosti i služenja. U tome vremenu, taj bi čin izvršio rob.

Papa je kazao kako bi život bio vrlo lijep kada bi oponašali tu gestu i duh u svakodnevnom životu, pomažući jedni drugima, umjesto da se slijede svjetovni načini varanja ili iskorištavanja jedni drugih. Međusobno pomaganje, čak i jednostavnim ljudskim gestama, izvire iz plemenitog srca, primijetio je, a Isus toga dana želi poučiti i ohrabriti na „plemenitost srca”.

Možemo biti obeshrabreni ili posramljeni zbog onoga što držimo u sebi, primijetio je Papa, ali Isus zna sve o nama i „ljubi nas takve kakvi jesmo”, perući noge svima. Papa je rekao da se nikada ne treba plašiti svojih slabosti te treba biti uvjeren da nas Gospodin želi pratiti na putu, da nas želi „primiti za ruku da nam život ne bude tako težak”.

Na kraju je Sveti Otac pojasnio kako njegov čin pranja nogu dvanaestero nazočnih mladih nije samo folklorna gesta, nego znak kako treba postupati jedni prema drugima – pomagati jedni drugima, iskazivati ​​ ljubav i poštovanje prema svačijem neizmjernom dostojanstvu, čak i u slabostima kao grešnici.

Sveti je Otac u homiliji podsjetio kako nezaposlenost, razorenost obitelji, borba za preživljavanje kao i podlijeganje slabostima je nešto što se može dogoditi svakome u bilo kojem trenutku. Gospodin pranjem nogu podsjeća na svoju neizmjernu ljubav prema nama, dodao je Papa, bez obzira na u kojoj se situaciji nalazili i bez obzira na slabosti, jer je On uvijek uz nas, nikada nas ne napušta.

Na kraju misnog slavlja, Papa je blagoslovio novu ploču za kapelu posvećenu blaženom vlč. Pinu Puglisiju, poznatome sicilijanskom župniku koji je ubijen jer se suprotstavio organiziranom kriminalu.

Papa je pozdravio mlade u kaznionici i primio na dar križ koji su izradili tijekom tečaja stolarije, kao i nešto keksa i tjestenine koju su izradili mladi. Papa je njima, direktoru i osoblju Casal del Marmo poklonio krunice i čokoladna uskrsna jaja, prenosi Vatican News.