Tri sata trajalo je sudsko zasjedanje ovog ponedjeljka u postupku protiv pet osoba optuženih za curenje povjerljivih vatikanskih dokumenata, epizoda koja je postala poznata kao “Vatileaks 2.0”. Optuženi su Angel Lucio Vallejo Balda, Francesca Immacolata Chaouqui, Nicolo Maio te novinari Emiliano Fittipaldi i Gianluigi Nuzzi – koji je ovaj puta bio odsutan.

Tijekom ispitivanja, mons. Vallejo Balda priznao je da je novinarima predao povjerljive dokumente te da im je dao popis lozinki za elektroničku poštu, ali je rekao da pri tome nije bio „potpuno lucidan“, budući da se nalazio pod stresom i da je pohađao psihijatra zbog depresije. Rekao je da su novinari nekada tražili od njega dokumente, a nekada ih je on sam spontano ponudio. Međutim, tvrdio je da nikada nije predao primjerke, prema njemu, najvažnijih dokumenata.

Promicatelj pravde optužio je Valleja Baldu, Maioa i Chaouqui da su osnovali svojevrsno tajno povjerenstvo te je priložio i razgovore između mons. Valleja Balde i dvojice novinara koje su imali putem aplikacije „Whatsapp“. Vallejo Balda je rekao da ga je emocionalno ucijenila Chaoqui, s kojom je isprva imao romantičan odnos koji je onda sve više prerastao u sumnju da ima skrivene i „nelegitimne“ interese. Rekao je da se „srami onoga što je učinio s njom“ te da mu je „kasnije postalo jasno“ da ga iskorištava. Dodao je kako je puno propatio zbog tih događaja i da se osjećao vrlo nelagodno kao svećenik.

Tijekom jučerašnjeg saslušanja, u dokaze je uvedeno pismo Francesce Immacolate Chaoqui, u kojem je od Svetoga Oca zatražila oprost od papinske tajne – koju je obećala dok je radila za Vatikan – kako bi se mogla ispravno braniti te je predstavljena medicinska dokumentacija o njezinoj trudnoći i mogućim komplikacijama zbog njezine prisutnosti na suđenju. Svjedočenja se nastavljaju ovoga i sljedećega tjedna.

Radio Vatikan | Bitno.net