Prefekt Kongregacije za ustanove posvećena života, kardinal Joao Braz di Aviz, u razgovoru za vatikanski časopis za žene “Žene, Crkva, svijet” priznao je da je u ženskim samostanima bilo slučajeva seksualnih zlostavljanja i zloporabe moći, prenosi AP.

Najnoviji broj časopisa se bavi sindromom burnouta (sindrom izgaranja), traumama te zlostavljanjima redovnica u Katoličkoj Crkvi. U časopisu, koji je objavljen u četvrtak, piše kako je papa Franjo odobrio otvaranje posebnih kuća u Rimu za časne sestre koje su izbačene iz svojih samostana i ostavljene na ulicama. Neke od njih se navodno bave prostitucijom kako bi preživjele.

“Dogodili su se neki zaista teški slučajevi kada su poglavarice sestrama, koje su htjele napustiti samostane ili su bile izbačene, oduzele osobne dokumente. Također smo se susreli sa slučajevima prostitucije kod bivših časnih sestara koje su na taj način pokušale zaraditi za život”, objašnjava kardinal.

Naglasio je kako se susretao s ranjenim ženama, kojima “moramo obnoviti povjerenje”. “Također moramo početi mijenjati naš stav odbacivanja i iskušenja da ove ljude ignoriramo i govorimo kako više nisu naš problem. Ovo se apsolutno mora promijeniti”, dodaje. Dodao je kako je Crkva shvatila da mora promijeniti pristup ovome problemu ako želi privući nova zvanja.

U Katoličkoj Crkvi se događa kontinuiran pad broja časnih sestara. AP nastavlja kako vatikanske statistike bilježe da je 2016. godine bilo 10 855 časnih sestara manje od prijašnje godine, kada ih je registrirano 659 455. Deset godina ranije bilo je 753 400 časnih sestara. To znači da se njihov broj tijekom deset godina smanjio za 100 tisuća.

AP piše kako je pad broja časnih sestara rezultirao zatvaranjem samostana diljem Europe, ali i pravnim bitkama između preostalih časnih sestara i biskupa ili Vatikana oko kontrole njihove imovine. Kardinal Braz di Aviz tvrdi kako imovina ne bi trebala pripadati samo redovnicama, nego cijeloj Crkvi, te se pozvao na “novu kulturu razmjene”.

Kardinal je također priznao kako je svjestan problema seksualnih zlostavljanja redovnica od strane svećenika i biskupa, ali i slučajeva zloporabe moći u samostanima od strane drugih časnih sestara. “U jednoj kongregaciji zabilježeno je čak devet takvih slučajeva”, kaže kardinal.

“Imali smo slučajeva, ali hvala Bogu ne mnogo, kada su nadređene odbile odstupiti sa svojih pozicija. Izbjegavale su sva pravila. U pojedinim zajednicama također žive redovnice koje su sklone slijepo slušati i ne govoriti što misle”, tvrdi.

O ovim problemima se oglasila i Unija glavnih časnih sestara koja je odlučila osnovati posebnu komisiju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net