Vatikanski zaposlenici od utorka 17. kolovoza u kantinu smiju ući samo s Covid ili „zelenom” potvrdom.

Nova mjera obvezuje sve djelatnike, uključujući članove Vatikanske žandarmerije. Po potrebi će se uvažavati i liječnička potvrda o nemogućnosti cijepljenja. Papa Franjo dobio je zelenu potvrdu prije nekoliko dana.

Riječ je o dokumentu koji je važeći za cijelu Italiju, a prema sporazumu s Europskom unijom od 30. srpnja i za cijelu Europsku uniju. O „potvrdama o ekvivalentnosti” vatikanske zaposlenike izvijestio je zamjenik za opće poslove Državnog tajništva Svete Stolice nadbiskup Edgar Pena Parra. Potvrde će na ulazu u kantinu pregledavati djelatnici koje za to odredi vatikanska uprava za gospodarstvo.

U Italiji su od 6. kolovoza na snazi nove epidemiološke mjere koje za ulazak u zatvoreni javni prostor obvezuje sve starije od 12 godina na potvrdu o cijepljenju, ili preboljelosti ili aktualni negativni test na COVID-19. To se odnosi i na veća događanja na otvorenom – koncerte ili sportska natjecanja. Sudjelovanja na misama još uvijek su izuzeta od te mjere. Nove mjere izjednačavaju kantine i menze s restoranima, što se našlo u središtu rasprave u javnosti.

Ulaz u Vatikanske muzeje već je neko vrijeme moguć samo s COVID-potvrdama.