Papa Franjo_Twitter

Jezični stil pape Franje, prema mišljenju njegova suradnika zaduženog za medije, najprikladniji je za sredstva društvene komunikacije. “On se usredotočuje na bitno, neposredan je i koristi puno usporedbi koje dopiru do ljudi. To je za Twitter idealno”, rekao je Paul Tighe, tajnik Papinskog vijeća za sredstva društvene komunikacije, u intervju katoličkoj novinskoj agenciji SIR.

Propovijedi i govori pape Franje sastoje se uglavnom od kratkih rečenica koje su podijeljene u tri točke, primijetio je Tighe. “To izgleda gotovo kao njegova metoda poučavanja, kao da želi reći: ostavljam vam tri riječi, tri savjeta, tri poticaja za razmišljanje”, izjavio je vatikanski stručnjak za medije. Papa se ljudima koji ispunjavaju Trg sv. Petra uvijek obraća tako “kao da govori svakome osobno. Tako dopire do srce svakoga od njih.”

Već je 6,4 milijuna primatelja kratkih poruka s devet @Pontifex Twitter računa. Poruke na engleskom i španjolskom jeziku prima po 2,5 milijuna Papinih sljeditelja. 740.000 osoba prima poruke na talijanskom, 325.000 na portugalskom, 140.000 na francuskom i oko 105.000 na njemačkom jeziku. Raste i broj primatelja na poljskom i arapskom, dok se broj korisnika latinskog jezika popeo na gotovo 100.000. Za Tighea je to iznenađujuće, ali ističe da “Papine riječi na latinskom odlično pomažu u trijeznom i ispravnom razmišljanju”.

Prisutnost papa na Twitteru započela je s Benediktom XVI., što se s vremenom pokazalo kao “providnosni strateški dar s neba”, rekao je Tighe. Papa Franjo odlučio je nastaviti s tom praksom, a sada poruke šalje gotovo svakodnevno, ističući da kršćanin kao vjernik živi svaki dan, uvijek i svugdje.

“Hrabrim činom” Tighe je nazvao odluku pape Franje i već ranije Benedikta XVI. da se primateljima poruka omogući i odgovaranje na iste. “Neki reagiraju oduševljeno, dok ima i onih koji ga odbijaju. S vremenom su, međutim, reakcije sve pozitivnije”, primijetio je tajnik Vijeća.

Papa svjesno želi i postavljati pitanja ljudima raznih zemalja, jezika i kultura da bi time potaknuo i ohrabrio raspravu, koju bi potom trebale voditi mjesne Crkve. “Komuniciranje treba ujedinjavati i graditi mostove među svima, pogotovo prema onima koji su rubni, koji žive na granici. U isto vrijeme Papa porukama, kao i SMS-om, jednostavno želi reći: mislim na tebe”, istaknuo je Tighe.

Ograničenje od 140 znakova po poruci i nije neko ograničenje, jer “mnogi evanđeoski reci, kao npr. blaženstva, još su kraći”. Upravo taj oblik kratkih misli još više potiče na razmišljanje i na čitanje. “Twitter pomaže da navještaj Evanđelje bude vidljiv na internetu. On postavlja i pitanja, budi zanimanje za vjeru i može biti prvi susret, početak i poziv na otvaranje vrata”, zaključuje vatikanski medijski stručnjak. (ika/bitno.net)