Vijeće Svete Stolice za ekonomiju završilo je 15. prosinca u Vatikanu dvodnevno zasjedanje o proračunu za godinu 2022., prenosi agencija Kathpress.

U priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice navodi se da su savjetovanjima od utorka poslijepodne do srijede prijepodne bili nazočni gotovo svi članovi vijeća a neki su sudjelovali internetskim putem. U središtu zasjedanja bilo je planiranje proračuna za sljedeću godinu. Sljedeće je zasjedanje najavljeno u veljači 2022.

Dio radova vodila je nova zamjenica koordinatora Papinskog vijeća za ekonomiju njemačka profesorica prava Charlotte Kreuter-Kirchhof (51), koju je papa Franjo na tu službu imenovao u listopadu. Misno slavlje za sudionike zasjedanja predvodio je koordinator Vijeća münchnski nadbiskup kardinal Reinhard Marx.

Papa Franjo osnovao je godine 2014. Vijeće za ekonomiju s ciljem nadziranja administrativnih i financijskih struktura i aktivnosti kurije, kao i institucija povezanih sa Svetom Stolicom i Vatikanom.

Usko surađuje s Tajništvom za ekonomiju koje je Papa također osnovano 2014. godine. Tijelo se sastoji od 15 članova, od kojih su osmorica kardinali ili biskupi, a sedam je vjernika laika (šest od njih su žene), stručnjaci iz različitih država koji imaju kompetenciju u financijama i priznati profesionalizam. Mandat traje pet godina, a Vijeće se obično sastaje četiri puta godišnje, prenosi IKA.

Podsjetimo, u kolovozu 2020. godine papa Franjo u Vijeće za ekonomiju imenovao je Hrvaticu Mariju Kolak.