Iz Vatikana su priznali  kako su izmijenili fotografiju pisma koje je papa emeritus Benedikt XVI. napisao povodom objave jedanaest knjiga pod zajedničkim naslovom “Teologija pape Franje”.

Podsjetimo, u dijelu koji je bio jasno vidljiv, Papa emeritus je napisao kako između njegova i Franjina pontifikata postoji “unutarnji kontinuitet”, te izjavio kako su stavovi onih koji tvrde da papa Franjo nema dovoljno teološke i filozofske formacije “besmislene predrasude”.

U paragrafu teksta čija su prva dva reda bila zamagljena, a ostatak prekriven knjigama, Benedikt je napisao kako zbog zdravlja i ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti napisati teološki osvrt na knjige izdane u navedenom nizu.

Msgr. Dario Viganò, pročelnik vatikanskog Tajništva za komunikacije, na javnom je predstavljanju knjiga pročitao i dio pisma koji nije bio čitljiv s fotografije, ali su ga u Tajništvu za komunikacije odlučili prikriti.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti, zajedno s uključenim ranije izostavljenim dijelom:

Cijenjeni Monsinjore,

zahvaljujem Vam na ljubaznom pismu od 12. siječnja i priloženom daru od jedanaest malih nizova koje je uredio Roberto Repole.

Pozdravljam ovu inicijativu koja proturječi besmislenoj predrasudi onih koji papu Franju smatraju osobom kojoj nedostaje određena teološka i filozofska formacija, dok bih ja bio samo teološki teoretičar s malo razumijevanja o konkretnim životima današnjih kršćana.

Ovi maleni nizovi ispravno pokazuju kako je papa Franjo čovjek duboke filozofske i teološke formacije, i stoga pomažu uvidjeti unutarnji kontinuitet između dvaju pontifikata, čak i uza sve razlike u stilu i temperamentu.

Ipak, ne osjećam se sposobnim napisati kratku i sažetu stranicu teološkog teksta o njima, budući da je tijekom cijeloga mog života uvijek bilo jasno da ću pisati i izjašnjavati se samo o knjigama koje sam uistinu pročitao. Nažalost, čak i zbog samih fizičkih razloga, nisam u mogućnosti pročitati jedanaest kratkih nizova u bliskoj budućnosti, tim više što sam pod obavezama koje sam već ranije prihvatio.

Siguran sam da ćete me razumjeti i srdačno Vas pozdravljam,

Vaš

Benedikt XVI.”

DODATAK:

Ubrzo nakon objave cjelovitog teksta pisma Benedikta XVI. otkriveno je kako postoji dodatni odlomak u kojem Papa emeritus izražava čuđenje zbog odabira jednoga od autora koji je pisao o teologiji pape Franje, Nijemca Petera Hünermanna, teologa kojeg je papa emeritus opisao kao predvodnika anti-papinske inicijative u vrijeme njegova pontifikata. Zbog te je afere, koju su mediji prozvali ‘Lettergate’, msgr. Dario Viganò ponudio ostavku na mjesto pročelnika Tajništva za komunikacije.

Ivo Džeba | Bitno.net