Vatikan je danas potvrdio kako dvojica kandidata za kardinale zbog pandemije koronavirusa neće moći sudjelovati na konzistoriju u Vatikanu 28. studenoga. Tiskovni ured Svete stolice je priopćio kako svoje crvene kapice (birete) neće dobiti filipinski nadbiskup Jose F. Advincula i apostolski vikar za Bruneje Cornelius Sim, piše CNA.

Predstavnik pape Franje će dvojici budući kardinala biretu, kardinalov prsten i naslov povezan s jednom rimskom župom „darovati u drugo vrijeme koje treba odrediti“.

U priopćenju također piše kako postojeći članovi Kardinalskog zbora, koji ne mogu doputovati u Rim, konzistorij će moći pratiti putem internetskog prijenosa.

Podsjetimo, Sveti Otac je najavio nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 25. listopada da će uoči prve nedjelje došašća, 28. studenoga 2020., na konzistoriju imenovati 13 novih kardinala.

„Molimo za nove kardinale, da bi mi, potvrđujući svoju privrženost Kristu, pomogli u službi rimskog biskupa na dobro svega svetoga naroda Božjega“, izjavio je tom prilikom papa Franjo.

OVDJE možete pročitati tekst o tome tko može postati kardinal i koja je njegova uloga u Crkvi.