'HODOČASNICI NADE'

Vatikan otvorio natječaj za izradu službenog loga za Jubilej 2025. – radove mogu prijaviti svi!

Natječaj je otvoren u utorak i traje do 20. svibnja

Tino Krvavica
Foto: Riccardo De Luca - Update/Shutterstock

Foto: Riccardo De Luca - Update/Shutterstock

Vatikan je otvorio natječaj za izradu službenog loga koji će predstavljati crkveni Jubilej 2025. godine.

Natječaj, na koji se mogu prijaviti svi, otvoren je od utorka 22. veljače do petka 20. svibnja, objavili su iz Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

Tema Jubileja, kojeg je nedavno najavio papa Franjo, je “Hodočasnici nade“, a organizatori ističu kako bi upravo to trebala biti glavna nit vodilja umjetnicima koji se odluče prijaviti na natječaj.

“Logo mora prikazati samu srž jubilarnog događaja, s posebnim naglaskom na moto”, stoji u službenim smjernicama, objavljenim na stranicama vatikanskog ureda za novu evangelizaciju.

Među smjernicama je navedeno kako logo mora biti jedinstven i originalan te ne smije biti ranije objavljivan. Također, od sudionika se traži da svoj prijedlog prilagode mogućnošću ispisa na različitim materijalima, objavi na društvenim mrežama te da ga učine iskoristivim u crno-bijeloj varijanti te onoj u boji. Organizatori zahtijevaju i da novi logo sadrži natpise na latinskom “Iubilaeum A.D. MMXXV”, što znači “Jubilej 2025.” te “Peregrinantes in spem”, tj. “Hodočasnici nade”.

Osobe ili organizacije koje žele sudjelovati u natječaju morat će ispuniti on-line obrazac na stranici www.iubilaeum2025.va/en/logo te učitati svoje prijedloge na istoj adresi od 1. travnja do 20. svibnja.

O rezultatima natječaja bit će obaviješten samo autor pobjedničkog rada. Pobjednika će odrediti žiri čije će članove imenovati Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Kako bi ohrabrili potencijalne sudionike natječaja, iz Vatikana su podsjetili da je pobjednica natječaja za zadnji redoviti Jubilej 2000. godine bila 22-godišnja studentica umjetnosti.

Jubilej je važan crkveni događaj koji se u pravilu u Crkvi održava svakih 25 godina. Temelji se na biblijskoj tradiciji jubilarnih godina koja su se, prema uputama u Levitskom zakoniku, trebale obilježavati svakih pola stoljeća. Tom prilikom trebali su se opraštati nenaplativi dugovi i oslobađati robovi, a zabranjeno je bilo sijati i žeti.

U Katoličkoj Crkvi tradiciju jubileja vratio je papa Bonifacije VIII. koji je prvu takvu godinu proglasio 1300., omogućivši pritom vjernicima potpuni oprost. Neki pape, osobito u 20. i 21. stoljeću, znali su proglasiti i izvanredni jubilej. Posljednji takav bio je Jubilej milosrđa koja se po odluci pape Franje odvio tijekom 2016. godine.