Papa Franjo u utorak je potvrdio izmjene proceduralnih normi Kongregacije za nauk vjere za najozbiljnije prijestupe, uključujući raskol, sakramentalno oskvrnuće i zlostavljanje maloljetnika, piše CNA.

Papa je objavio nove prilagodbe “Norme o kažnjivim djelima pridržanima Kongregaciji za nauk vjere” 7. prosinca, dan uoči stupanja na snagu revizija VI. knjige kanonskog zakona.

Definicija kažnjivih djela ili zločina nije se promijenila. No nova inačica normi usklađena je s revizijama kanonskog zakona, kao i nedavnim motu proprijima pape Franje.

Nove norme dopuštaju mogućnost papinske odluke o otpustu iz klerikalne službe izravno, bez suđenja, u slučajevima prijestupa protiv vjere, kao što su hereza, apostazija i raskolništvo.

Prema novim pravilima, svećenici koji seksualno zlostavljaju maloljetnike mogu biti podvrgnuti kanonskom progonu čak i kada izjave da nisu bili svjesni da je osoba s kojom su imali seksualni odnos maloljetna, pojašnjava Pillar.

U slučajevu zlostavljanja maloljetnika, “neznanje ili pogreška od strane klerika o dobi maloljetnika ne umanjuje ozbiljnost okolnosti, niti poništava zločin”, navodi se u novim normama.

“Norme o kažnjivim djelima pridržanima Kongregaciji za nauk vjere” proglasio je 2001. godine Ivan Pavao II., a Benedikt XVI. 2010. ih je godine dopunio.

Osim prijestupa prema vjeri, kongregacija se bavi i prijestupima prema sakramentima, uključujući i oskvrnuće posvećenih hostija, simuliranje sv. mise, poticanje na grijeh protiv šeste zapovijedi prilikom ispovijedi i kršenje ispovjedne tajne.

Među ostalim deliktima navode se i pokušaj zaređenja žena, svećeničko zlostavljanje maloljetnika i posjedovanje dječje pornografije.

“Nove izmjene uglavnom se tiču proceduralnih aspekata, ciljaju na pojašnjavanje i olakšavanje ispravnog upravljanja Crkvom”, navodi Vatican News.

“Promjena u kategorizaciji zločina seksualnog zlostavljanja maloljetnika iz prijestupa prema celibatu u prijestup prema dostojanstvu ljudske osobe izvanredan je razvitak”, rekao je msgr. C. Michael Padazinski, predsjednik američkog Društva za kanonski zakon.

“Riječ je o promjeni iz načina razmišljanja ponajprije usredotočenog na optuženog svećenika prema brizi za osobu koja je povrijeđena”, dodao je Padazinski.

Revizije kanonskog zakona koje pokrivaju kaznenopravne aspekte zakona te uključuju sankcije za seksualno zlostavljanje, na snagu stupaju 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.