Ovogodišnje jaslice na Trgu svetog Petra posjetitelje će vratiti u Božić 1223. godine kada je sveti Franjo Asiški u špilji Greccio izradio prve jaslice, čime će se obilježiti 800. obljetnica tog događaja.

Vatikanske jaslice nadahnute su pričom franjevačkog pisca Tommasa da Celana o tome kako je sveti Franjo, nakon što se vratio s putovanja u Svetu Zemlju, želio obilježiti Kristovo rođenje u selu Greccio koje ga je podsjećalo na Betlehem te u tu svrhu izradio prve jaslice, prenosi Aleteia.

Vatikanske jaslice će tako predstavljati špilju Greccio u kojoj će se nalaziti lik franjevca koji slavi misu u nazočnosti svetog Franje s Isusom u naručju i Djevice Marije. Uz njih će biti sveti Josip u klanjanju, te magarac i vol.

Prikaz Kristovog rođenja bit će postavljen na osmerokutni podlogu koja simbolizira 800. obljetnicu prvih jaslica, ali i 800. obljetnicu priznanja franjevačkog pravila od pape Honorija III.. Oko jaslica će biti voda koja predstavlja rijeku Velino koja teče dolinom Rieti smještenom podno Greccia.

Poznato je i odakle će doći ovogodišnje božićno drvce koje će krasiti Trg svetoga Petra. Ono će stići iz općine Macra koja se nalazi u Alpama na sjeverozapadu Italije. U duhu očuvanja okoliša i predstavljanja prirode koja okružuje Macru, drvo će biti ukrašeno tisućama cvjetova runolista koji raste na planinskim visinama.

Svečano otvorenje jaslica i paljenje lampica na božićnom drvcu održat će se u subotu 9. prosinca u 17 sati, a hodočasnici i turisti moći će ih obići do 7. siječnja 2024.. Nakon toga će jaslice biti prenesene u gradić Rieti gdje će biti trajno izložene.