Vatikanski radio, taj višejezični medij Svete Stolice, nedavno je zaposlio svog prvog studenta koji je stažirao kod njih. Riječ je o 34-ogodišnjem Ircu Michaelu Gannonu koji studira novinarstvo, a iza sebe ima iskustvo rada na televizijskim postajama i u dokumentarnoj produkciji, glumačko iskustvo, napisanu autobiografiju i dokazanu kvalitetu svojih novinarskih radova. E da, Michael ima i Downov sindrom.

Američka kršćanska internet stranica LifeSiteNews nedavno je napravila priču o Gannonu koji za sebe kaže da je aktivist kojeg zanimaju mediji. Njegov cilj? Srušiti sve predrasude koje ljudi imaju o ljudima s Downovim sindromom. Zbog toga je napisao knjigu o sebi, pojavljivao se u medijima, a sada je u Vatikanu kao stažist na njihovom radiju.

Kako je došlo do tog angažmana? Prije dvije godine Gannon i njegova majka su boravilu u Rimu u organizaciji jedne udruge koja pomaže osobama s Downovim sindromom. Tamo je Michael susreo urednika izdanja Radio Vatikana na engleskom jeziku Sean Patricka Lovetta. Upitao ga je li Radio ikada zaposlio osobu s Downovim sindromom kao stažista, te dobio odgovor da medij nikada nije niti zapošljavao stažiste, ali da će on biti prvi. I tako je Gannon završio u Vatikanu.

Kako piše LifeSiteNews, Michael je nakon završene srednje škole nakon nekog vremena nastavio školovanje na sveučilištu u Maynoothu, u sklopu programa za osobe s intelektualnim poteškoćama. Mediji su bili njegovim glavnim interesom i njima je i danas posvećen. Svoje iskustvo u Rimu opisao je kao “fantastično” i kaže kako je tijekom “prakse” prošao sve faze radijske produkcije. Njegova prva ljubav ipak je televizijsko novinarstvo. Njegova majka May Gannon, predana katolkinja, rekla je kako je uvjerena da Duh Sveti bdije nad njezinim sinom i pomaže mu na različite načine. Michael je, kaže, imao taj blagoslov da je uvijek nailazio na pedagoge i profesore koji su mu bili spremni pomoći i učiti ga. Ona i njezin suprug su odlučili da sina neće školovati na uobičajeni način kako se to čini s osobama s Downovim sindromom, nego će naći klasičnu osnovnu i srednju školu koja ga je spremna primiti i raditi s njim. U svemu tome Michael je imao sreće.

“Primjerice, jedna poznata televizijska producentica slušala je radijsku emisiju u kojoj se Michael pojavio i govorio o problemima osoba s Downovim sindromom. Čula ga je kako govori da bi želio raditi na televiziji i ponudila mu posao na televizijskoj postaji”, ispričala je gospođa Gannon.

Upitan ima li poruku za one koji opravdavaju abortus djece s Downovim sindromom, Michael je odgovorio:

“Prestanite razmišljati o Downovom sindromu i gledajte na osobu. Vidite osobu takvom kakva jest i ono što radi u svom životu. Htio bih poručiti roditeljima da vide mogućnosti u svojoj djeci, da im pomognu ostvariti njihove potencijale”.

Njegova majka May Gannon je tome dodala kako je najbolji način za pomoć osobama s Downovim sindromom da ih se zaposli.

“Kada su oni na običnim svakodnevnim radnim mjestima, tako se šalje najbolja poruka. Da je imati Downov sindrom nešto što vas ne spriječava imati normalan,  ispunjen i bogat život.”

G. An. | Bitno.net