Posjet Papina državnog tajnika održat će se između 1. i 8. srpnja kao znak Papine blizine s dragim afričkim stanovništvom koje za sada neće moći osobno posjetiti, kako je rečeno početkom mjeseca, prihvaćajući zahtjev liječnika te da ne bi poništio rezultate terapija na koljenu koje su još uvijek u tijeku

Kardinal Pietro Parolin predstavljat će papu Franju tamo gdje on, s „velikim žaljenjem“, ne može biti iz zdravstvenih razloga. Tiskovni je ured, naime, poslao priopćenje za javnost u kojemu obavještava da je, nakon odgode apostolskoga putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i u Južni Sudan, objavljene početkom lipnja, papa Franjo u međuvremenu odlučio poslati u Kinshasu i u Jubu državnoga tajnika kardinala Parolina, kako bi očitovao svoju blizinu voljenom kongoanskom i južnosudanskom narodu.

U priopćenju se, osim toga, precizira da će se putovanje državnoga tajnika održati između 1. i 8. srpnja, dakle, u vremenu koje se više-manje podudara s vremenom u kojemu je Papa trebao biti na 37. apostolskom putovanju, upravo u tim afričkim zemljama, i pritom od 2. srpnja biti u Kinshasi, a potom, nakon zaustavljanja u Sjevernom Kiwuu, stigao bi u utorak, 5. srpnja, u Južni Sudan, u smjeru glavnoga grada Jube.

To je još jedna gesta koja očituje Papinu žalost zbog toga što je morao odgoditi putovanje, te istodobno njegovu veliku želju da ne razočara očekivanja afričkoga naroda. U tom smjeru ide, podsjetimo, i njegova odluka da slavi misu s rimskom kongoanskom zajednicom 3. srpnja, na dan kada ju je trebao slaviti u Kinshasi. Najavio je to 13. lipnja, primivši u audijenciju, u Vatikanu, sudionike generalnoga kapitula Misionarā Afrike, popularno zvanih ‘Bijeli oci’.