Govorom pape Franje u četvrtak prije podne u Vatikanu je započela rasprava apostolskih nuncija na Bliskom istoku i čelnika Rimske kurije o krizi koja potresa cijelu regiju. Osim apostolskih nuncija i čelnika Rimske kurije u raspravi također sudjeluju stalni promatrači Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, Ženevi, te u Strasborugu i Bruxellesu.

Susret je – kako je kazao pater Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice – izraz blizine i zabrinutosti Svetoga Oca za ovo važno pitanje. Papa je želio otvoriti raspravu, zahvaliti svima koji su došli moliti i zajedno promišljati o tomu kako u ovoj dramatičnoj situaciji pomoći kršćanima i drugim etničkim manjinama na Bliskom istoku. Ganutljivim riječima Sveti je Otac očitovao zabrinutost zbog situacijâ rata i terorizma, u kojima ljudski život nema nikakvu vrijednost. Papa je osudio trgovinu oružjem, koja je uzrok mnogih problema, a istaknuo je i humanitarnu dramu mnoštva osoba, primoranih napustiti svoje krajeve.

Ističući važnost molitve, Sveti je Otac također poželio da se na više razina osmisle inicijative i aktivnosti koje će očitovati solidarnost čitave Crkve prema kršćanima Bliskoga istoka te potaknuti međunarodnu zajednicu i sve ljude dobre volje da odgovore na potrebe bliskoistočnih ljudi – kazao je pater Lombardi.

Kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, istaknuo je značenje i svrhu skupa, a kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve, općenito je govorio o stanju kršćana na Bliskom istoku, a potom su apostolski nunciji u Siriji i Iraku govorili o stanju u tim zemljama. Predsjednik Papinskoga vijeća ‘Cor Unum’ govorio je pak o djelovanju i ulozi Crkve. Kardinal Jean-Lous Tauran popodne je govorio o izgledima međureligijskog dijaloga i izazovima za kršćane na Bliskom istoku.

RV | Bitno.net