Vatikan

Težak put Hrvatske bio bi drukčiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa i zato Sveta Stolica zaslužuje posebno mjesto u srcima Hrvata, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović sudionicima simpozija “Sveta Stolica i Hrvatska. Dvadeset godina diplomatskih odnosa”, što ga je u ponedjeljak 29. listopada u vili pape Pija IV. u Vatikanu, gdje se sada nalazi sjedište Papinske znanstvene akademije, priredilo Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i u suradnji s Državnim tajništvom Svete Stolice.

Stotinjak stručnjaka, diplomatskih predstavnika i protagonista ondašnjih zbivanja pratilo je izlaganja predavača o odluci pape Ivana Pavla i Svete Stolice o mukotrpnom i odvažnom priznavanju Republike Hrvatske, što je i za neke ondašnje djelatnike bilo veliko iznenađenje. To je bilo moguće ostvariti, kako je primijetio tadašnji državni tajnik kardinal Angelo Sodano, jer je u Europi nakon pada Berlinskog zida došlo do radikalnih promjena političkog života. Nova politička stvarnost omogućila je Svetoj Stolici uspostavljanje diplomatskih odnosa ne samo s državama koje su nastale na ruševinama Jugoslavije već i s mnogim drugima. Kardinal Jean-Louis Tauran primijetio je kako je iskustvo s Hrvatskom poslužilo Svetoj Stolici i za stvaranje odnosa i ugovora s nekim drugim zemljama.

“Taj teški put Hrvatske bio bi drukčiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa: pokojnog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.”, rekao je Milanović, još jednom ponovivši najdublju zahvalnost Republike Hrvatske Svetoj Stolici i Papi na svemu što su napravili za Hrvatsku. Istaknuo je da je Vatikan uvijek bio dobar prijatelj i da je Hrvatskoj pomagao da postigne nešto što je legitimno, plemenito, što pridonosi interesu zemlje a ne ugrožava nikog drugog. Čelnik sam lijevo orijentirane vlade pa se naše socijalne vrednote ne poklapaju uvijek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokracije: razgovor i strpljenje. Ako želimo poboljšati stanje, a to je bit politike, moramo biti strpljivi, slušati narod, a to je nešto što možemo naučiti od Katoličke crkve, primijetio je premijer Milanović.

I kardinal Bozanić izrazio je uvjerenje da je Sveta Stolica bila blizu hrvatskom narodu i kada su drugi bili daleko.”Dvadeseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Hrvatske je važna za Hrvatsku jer je to trenutak prisjećanja na sve ono što je Vatikan učinio za hrvatsku državu i njezine građane. Mi smo svjesni onoga što je Sveta Stolica učinila i ona je u danom momentu, kada su drugi bili daleko, bila blizu”, istaknuo je kardinal Bozanić. “Stoga tu blizinu želim naglasiti, blizinu koju ne smijemo nikada zaboraviti, osobito u vremenima koja su pred nama.”

Kardinal Jean-Louis Tauran, koji je u vrijeme priznanja Republike Hrvatske bio državni tajnik Svete Stolice za odnose s državama, smatra da Hrvatska i Vatikan mogu zajedno raditi na očuvanju svih kršćanskih vrijednosti hrvatskog naroda, jer Hrvatska ima mnogo izvornih bogatstava. “Upoznao sam Hrvatsku u vrijeme rata i sada u vrijeme mira i sa sigurnošću kažem da je sada u vrijeme mira sve puno ljepše.” Jedini grijeh kojeg su pripisivali Hrvatskoj u ono doba, bio je, prema riječima kardinala Taurana, to što je bila katolička zemlja.

Glavni inicijator ugovora između Svete Stolice i RH nadbiskup Nikola Eterović izjavio je da mu je drago da su razgovori hrvatskog premijera u Vatikanu prošli u dobrom ozračju te da to i priliči jednoj državi kao što je Hrvatska koja ima duboke kršćanske korijene. “Odnosi Svete Stolice i Hrvatske počinju već od 641. godine i za vrijeme tih možda 14 stoljeća bilo je veoma pozitivnih odnosa… Normalno je da ti odnosi i dalje budu dobri, ja bih rekao da još budu bolji u ovom našem globaliziranom svijetu gdje svi moramo biti pozitivniji, surađivati na promicanju općega dobra, ne samo u Hrvatskoj nego u svim državama svijeta”, rekao je mons. Eterović.

Prvi veleposlanik pri Svetoj Stolici Ive Livljanić, koji je kao gradonačelnik zatočenog Zadra došao u Rim za veleposlanika, istaknuo je da je priznanje Svete Stolice bilo nezaboravno za cijelu Hrvatsku. Na veliko je oduševljenje naišlo i izlaganje prvog apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giulija Einaudija, koji nije mogao osobno sudjelovati na skupu zbog zdravstvenih razloga. (ika/bitno.net)