Meditaciju „Križ, sjajni vrhunac ljubavi Boga koji nas čuva. Pozvani smo da i mi budemo čuvari iz ljubavi” sastavio je umirovljeni biskup Novare Renato Corti. Pobožnosti je nazočilo više desetaka tisuća ljudi.

Prvi je križ ponio Papinski vikar za Rimsku biskupiju kardinal Agostino Vallini, a križ su potom nosili vjernici iz Egipta, Iraka, Kine, Nigerije, Sirije, jedna žena u invalidskim kolicima, višečlana obitelj, redovnice iz Iraka i Latinske Amerike, te franjevci iz Kustodije u Svetoj zemlji.

Razmatranja mons. Cortija daju glas Isusovim osjećajima i mislima; bit će to kao da slušamo Krista na putu prema Kalvariji. Međusobno su povezana stalnim podsjećanjem na ljubav Boga koji čuva ljude; na ljubav koja je dar, i koja dolazi posebno od raspetoga Isusa. Pred tom smo ljubavlju pozvani biti čuvari svijeta i svake osobe.

U Isusu na Križu mogu se raspoznati zarobljeni muškarci i žene, osuđeni ili barbarski ubijeni zato što su vjernici, ili zato što se zauzimaju za pravednost i mir. U žalosti i tjeskobi Krista koji ide prema smrti mogu se razaznati duše koje ranjava samoća, napuštenost, ravnodušnost ili bolest. U trpljenju Boga koji je postao čovjekom nalazi se sve ono što danas ranjava mržnja, laž ili kameno srce. Dirljiv je prizor poniženoga Isusa s kojega skidaju odjeću, uspoređen s trgovinom ljudskim bićima, sa stanjem djece-vojnika, s ropstvom i zlostavljanom djecom.

U razmatranjima ne nedostaju ni misli o ženama, o njihovoj nazočnosti u Crkvi, i o Mariji, majci, glavnom liku u drami na Golgoti, kojoj valja povjeriti današnju obitelj i sljedeću sinodu koja joj je posvećena. Tu su potom i pitanja na koja potiče okrutnost kojoj je Krist podvrgnut: zašto još uvijek ima mučenja, smrtne kazne, nasilja?
Tekst razmatranja obogatila je duhovna oporuka Shahbaza Bhattija, spisi nekih crkvenih otaca, Giovannija Battiste Montinija te Carla Marije Martinija, a obogaćen je i s nizom svetopisamskih citata. Nakon četrnaeste postaje, zaključnu molitvu izrekao je papa Franjo.

Tvoj ‘Via Crucis’ sažetak je Tvojega života i slika Tvoje poslušnosti Očevoj volji i ostvarenje Tvoje beskrajne ljubavi prema nama grešnicima. Težina Tvoga križa oslobađa nas od svih naših tereta. U Tvojoj poslušnosti volji Očevoj spoznajemo naše opiranje i neposluh. Raspet si od svoga naroda, a mi se sjećamo naših svakodnevnih izdaja. U Tvojoj nevinosti, spoznajemo našu krivnju, rekao je Papa.

Podsjetio je, kako je Isusovo iznakaženo tijelo plod naših grijeha, dok se u njegovoj samoći sjećamo svih ostavljenih od njihovih obitelji, društva, a Isusovo probodeno srce na križu daje nam vidjeti tijela naše braće napuštene i izmučene uz puteve, kao plod našeg nemara i naše ravnodušnosti.

U Tvojoj žeđi vidimo žeđ milosrdnog Oca koji želi prihvatiti, oprostiti i spasiti cijelo čovječanstvo. U Tebi, Božanska ljubavi i danas vidimo našu progonjenu braću odrubljenih glava i razapete radi njihove vjere u Tebe.

Oživi Gospodine u našim srcima osjećaj vjere, nade, ljubavi, boli radi naših grijeha i daj da se pokajemo za naše grijehe koji su te razapeli. Isuse razapeti, jačaj našu vjeru da ne klonemo pred iskušenjima. Oživi u nama nadu da se ne izgubilo slijedeći zavodljivosti svijeta. Čuvaj nas, da nas ne zavede korupcija u svjetovnost. Pouči nas da je križ put do uskrsnuća. Pouči nas da je Veliki petak put do svjetla Uskrsa. Pouči nas da Bog nikada ne zaboravlja bilo koje od svoje djece i da se ne umara oprosti nam i zagrli nas u svojom beskrajnom milosrđu, pouči nas da se nikada ne umorimo traži oprost i da vjerujemo u bezgraničnom Očevo milosrđe, rekao je papa Franjo.

Nakon blagoslova vjernike je potaknuo „vratimo se svojim kućama sa sjećanjem na Isusa, na Njegovu muku, i Njegovu veliku ljubav, ali s nadom u Njegovo slavno uskrsnuće”.

IKA | Bitno.net