Rim

Na tečaju sudjeluje više od 700 svećenika iz 84 države. Između ostalih, na tečaju će govoriti i kardinal Manuel Monteiro de Castro, viši pokorničar, te biskup Gianfranco Girotti, ravnatelj Apostolske pokorničarne.

Govoreći o ponovnom otkrivanju sakramenta pokore, biskup Girotti je rekao da aktualnost sakramenta pokore uglavnom ovisi o svećenicima i naročito o svijesti da su oni vršitelji dragocjene i nezamjenjive službe. Blaženi Ivan Pavao II. govorio je da je ispovijedanje najuzvišeniji svećenički čin nakon svete mise – podsjetio je biskup Girotti.

Osvrnuvši se na aktualnost sakramenta pokore, rekao je kako se ponovno otkriva važnost svete ispovijedi. Naravno da pokornička slavlja treba organizirati tako da se završavaju spontanom ispovijedi. Na slavljima bi vjernik imao osjetiti prisutnost milosti u vlastitom životu. Zacijelo, u posljednje je vrijeme oslabio osjećaj za grijeh, ali se primjećuje da mnogi vjernici s obnovljenim zanimanjem pristupaju sakramentu pomirenja – kazao je biskup.

Na primjedbu kako se često čuju komentari o razlikama među ispovjednicima, rekao je da je svrha tečajeva povećati stručnost ispovjednika, omogućiti im da uvijek djeluju sukladno s crkvenim učiteljstvom, da se uklone razlike primjenjujući načela crkvenoga učiteljstva. A na upit što bi savjetovao nekom ispovjedniku, rekao je da bi svaki ispovjednik trebao biti susretljiv, miran i nikad brzoplet. Ispovjednik nikada ne smije zaboraviti na svoju očinsku zadaću jer ljudima objavljuje dobrotu Božju, svećenik je slika Krista, Dobroga pastira – zaključio je biskup Girotti.(rv/bitno.net)