Nije samo Isus nego je i Crkva suvremenica svakog čovjeka – piše Sveti Otac u poruci kardinalu Angelu Bagnascu, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije, u prigodi održavanja skupa „Isus, naš suvremenik“, koju je na početku skupa pročitao mons. Mariano Crociata, tajnik Talijanske biskupske konferencije.

Isus je zauvijek ušao u ljudsku povijest – objašnjava Sveti Otac – i u njoj živi po svojoj ljepoti i moći, u krhkom tijelu kojemu je potrebno neprestano čišćenje, ali ono je i beskrajno ispunjeno božanskom ljubavlju, a to je Crkva. U tome smislu, dakle, „Isusova se suvremenost na poseban način očituje u Euharistiji, u kojoj je nazočan po svojoj muci, smrti i uskrsnuću. A to je također razlogom zašto je Crkva suvremenica sa svakim čovjekom, sposobna obuhvatiti sve ljude i sva doba jer je vodi Duh Sveti sa svrhom da u naše vrijeme nastavi djelo Isusovo – istaknuo je Benedikt XVI.
Izražavajući radost i zahvalnost odlukom da se vrlo važan kulturni događaj posveti „osobi Isusa Krista“, Papa dodaje da mnogi znaci očituju kako ime i poruka Isusa Nazarećanina, i u rastresenim i zbrkanim vremenima, često nailaze na zanimanje a privlače čak i one koji ne prihvaćaju Isusovu spasiteljsku riječ. Stoga je potrebno u sebi samima i posvuda promicati sve dublje i savršenije shvaćanje Isusova povijesnog lika, koje može proizići jedino iz tumačenja vjere stavljene u plodan odnos s povijesnim obrazloženjima – objasnio je Sveti Otac.
Danas se osjeća potreba da se u srcu i životu ljudi otvori put Bogu. Nije slučajno da je to – podsjeća Benedikt XVI. – prioritet njegova pontifikata. Ali kakvom Bogu valja prokrčiti put? Ne možemo nekom neodređenom višem biću ili nekoj kozmičkoj sili povjeriti svoje živote – tvrdi Benedikt XVI. – nego Bogu čije nam je očinsko lice puno milosti i istine približeno u Sinu. Isus je zaista ključ koji nam otvara vrata mudrosti i ljubavi, koji lomi našu osamljenost i drži nadu pred tajnom zla i smrti.
Život Isusa Nazarećanina, čije ime, u koje još i danas mnogi vjeruju, u raznim zemljama svijeta, suočavajući se s trpljenjem i progonima, ne može biti potisnuto u daleku prošlost nego je i danas odlučujuće za našu vjeru. Stoga je vrlo važno da se na skupu raspravlja o toj temi – zaključio je papa Benedikt XVI.(rv/bitno.net)