Prigodom obilježavanja 32. dana molitve i posta u spomen na misionare mučenike, u organizaciji pastoralnog tijela Talijanske biskupske konferencije “Missio”, u utorak 26. ožujka u 18.30 sati u bazilici sv. Bartolomeja u Rimu, svetištu „novih mučenika i svjedoka vjere“, svečano „molitveno bdjenje u spomen onih koji su posljednjih godina položili svoje živote za Kraljevstvo Božje“ predvodit će kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, objavljuje Vatican News.

Molitveno bdjenje bit će prigoda da se prisjetiti imena i događaja iz života redovnica i redovnika, laika i svećenika, odnosno onih misionara koje je zabilježila agencija Fides; misionarima katolicima, u ovom ekumenizmu krvi, o kojem je više puta progovorio papa Franjo, pridružuju se i misionari pravoslavci, anglikanci te evangelici. Kako je i rekao papa Franjo prigodom posjeta bazilici u travnju 2017.,  “sjećati se ovih svjedoka vjere i moliti se na ovom mjestu veliki je dar. To je dar za Zajednicu svetoga Egidija, za Crkvu u Rimu, za sve kršćanske zajednice ovoga grada i za tolike hodočasnike. Danas nam živa ostavština mučenika daje mir i jedinstvo. Oni nas uče da se snagom ljubavi i blagošću može boriti protiv oholosti, nasilja, rata i da se strpljivošću može doći do mira”.

Mons. Marco Gnavi, voditelj Ureda za ekumenizam, međureligijski dijalog i nove pokrete Rimske biskupije, primjećuje da “prisutnost predstavnika Crkava i kršćanskih zajednica, zajedno sa sinovima i kćerima Rimske Crkve, obrazlaže nadu, čiji su oni nositelji, na različitim kontinentima i u povijesnim kontekstima”.

Posljednjih mjeseci ovo svetište obogaćeno je spomenom na sestru Mariju de Coppi, osamdesetčetverogodišnju sestru ubijenu u sjevernom Mozambiku, i sestru Luisu Dell’Orto, malu sestru Charlesa de Foucaulda, ubijenu na Haitiju. Također, svetište je obogaćeno i spomenom na posjet canterburyjskog nadbiskupa Justina Welbyja koji se u njemu molio kod relikvija anglikanskih mučenika ubijenih u ime mira na Salomonskim otocima. “U sadašnjem kontekstu globalne neizvjesnosti, sukoba i rastućeg siromaštva”, nastavlja mons. Gnavi, “ovaj molitveni susret koji se nudi vjernicima Rima, izraz je želje ove Biskupije da tako ovo svijetlo dalje korača stazama vjere, nade i ljubavi na koju nam ukazuju suvremeni mučenici koji su se protiv zla u svim njegovim oblicima odupirali svojom ljudskom dobrotom koja je bila obogaćena Evanđeljem”.

Inače, “Dan mučenika misionara slavi se 24. ožujka jer je na taj datum 1980. godine salvadorski nadbiskup sveti Oscar Arnulfo Romero ubijen dok je slavio euharistiju”, podsjeća o. Giulio Albanese, ravnatelj Ureda za misijsku suradnju među misijama Rimske biskupije. “Sjećanje na misionare i mučenike nadahnjuje se tim tragičnim događajem, ne samo kako bi se prisjetili žrtve onih koji su tijekom stoljeća žrtvovali svoje živote naviještajući Radosnu vijest, nego i da potvrdimo svijest da su misije, kao dar, izraz milosrdne Božje ljubavi. Martyria je svjedočanstvo i iznimno ga je važno spominjati i obilježavati ga, osobito kad se uzima u obzir sadašnja velika kriza vrijednosti. Ovi dobri muškarci i žene doista su bili svjedoci vrijednosti Kraljevstva, a to su pravda, mir, briga za stvoreno”.

“Goruće srce” tema je odabrana za obilježavanje ovoga Dana. To je, objašnjava Giovanni Rocca, nacionalni tajnik Missia, “referenca na događaj putovanja učenika u Emaus koja je vodila i naše putovanje tijekom misijskog mjeseca. Ona podsjeća na snagu svjedočanstva mučenika koji su, poput Isusa kroz tumačenje Riječi i razlomljeni kruha, svojom žrtvom palili svjetlo i grijali srca čitavih kršćanskih zajednica, potičući ih na novo obraćenje, predanje drugima i općem dobru”.