Sinoda

„Crkveni nauk o braku razvijao se i produbljivao tijekom povijesti“, piše u drugom izvješću njemačke radne skupine, čiji je član i požeški biskup Antun Škvorčević, na Sinodi o braku koja se održava od 5. do 24. listopada u Vatikanu.

Nakon prvog izvješća, u kojem je istaknuta ljepota braka, njemačka radna skupina, kojom predsjeda austrijski kardinal Christoph Schönborn, objavila je i novo izvješće u kojim su vidljivi tragovi kontroverznih prijedloga upućenih uoči Sinode od nekih njenih članova.

„Shvatili smo, kako se tijekom mnogih rasprava i u pojedinim viđenjima razmišlja odviše statično (o braku, op.a.), a nedovoljno biografski-povijesno“, piše u jednom odlomku, u kojem je također istaknuto: „Kao što je za povijesni razvoj katoličkog nauka o braku trebalo proći određeno vrijeme, tako i pastoralni pristup mora dati ljudima dovoljno vremena da sazru na svom putu prema sakramentalnom braku, a ne postupati po principu ‘sve ili ništa’.“

Na početku dokumenta istaknuto je kako milost i istina nisu suprotni pojmovi, već u „Bogu koji je ljubav“ postaju jedno: „Božja pravda je njegovo milosrđe koje nas čini pravednima“.

Članovi skupine pozvali su se na sv. Tomu Akvinskog i Tridentski koncil izjavivši kako se fundamentalni principi trebaju „primjenjivati u razboritosti i mudrosti s obzirom na specifičnost i kompleksnost svake situacije“ navodeći kao primjer nerazrješivost ženidbe koja zahtijeva „pravednu i ispravnu primjenu Isusovih riječi, u razboritosti i mudrosti“.

Na kraju izvješća njemačke radne skupine istaknuta je problematičnost pojma „prirodnog braka“.

„U povijesti čovječanstva prirodni je brak uvijek bio kulturološki oblikovan. Koncept prirodnog braka može implicirati kako postoji prirodni obrazac života za čovječanstvo koji isključuje kulturološki utjecaj“ navodeći kako bi bolji izraz bio „brak, kako je zamišljen u Stvaranju“.

Kako prenosi IKA, tijekom redovnog briefinga o radovima Biskupske sinode o. Bernd Hagenkord izvijestio je kako je mnogo intervenata na njemačkom jeziku bilo posvećeno važnosti „obrane katoličkog učenja o ženidbi i obitelji“. Crkva, rečeno je, nema ni moć ni autoritet promijeniti Božju riječ. Međutim, neki su istaknuli kako nisu „carinski službenici zaduženi za kontrolu čistoće kršćanskih vjernika”.

Liberalni katolički tjednik National Catholic Reporter pozitivno je izvijestio o izvješću stavljajući naglasak na „nepostojanje univerzalnog principa koji se može primijeniti na sve konkretne situacije“.

Njemačku radnu skupinu čini nekoliko kardinala, biskupa, ali i pripadnika drugih kršćanskih zajednica. Tako su prisutni „liberalni“ biskupi poput Waltera Kaspera i Heinera Kocha, kao i „konzervativni“ Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere.

Originalno izvješće na njemačkom jeziku objavljeno je, zajedno s ostalim izvješćima radnih skupina, u utorak. Engleski prijedlog moguće je naći na stranici Catholic News Agency.

Tino Krvavica | Bitno.net