Papa Franjo ustanovio je Svjetski dan siromaha na kraju Jubileja milosrđa godine 2016., a tema njegove ovogodišnje poruke preuzeta je iz Knjige Sirahove (7, 32) – „Pruži svoju ruku siromahu“. Poruka je objavljena u Vatikanu u subotu 13. lipnja, na blagdan svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika siromašnih. I u pandemiji koronavirusa papa Franjo želi slaviti misu, no ove će godine izostati tradicionalni ručak sa siromašnima, rekao je nadbiskup Fisichella.

Ispružiti ruku drugome znak je koji poziva na bliskost, solidarnost i ljubav. Ovih mjeseci, kada je čitav svijet pokorio virus koji je donosio bol i smrt, očaj i izgubljenost, koliko smo samo ispruženih ruku mogli vidjeti! Ne samo prema siromašnima – tu su pružene ruke liječnika, medicinskih sestara i tehničara, ljekarnika i svećenika. Stoga je Papa u poruci istaknuo: Ovo je povoljno vrijeme za „iznova osjetiti da trebamo jedni druge, da imamo zajedničku odgovornost za druge i svijet […]” (br. 7), istaknuo je nadbiskup.

U povodu IV. svjetskoga dana siromaha u nedjelju 15. studenoga Papa će slaviti misu u bazilici Sv. Petra s početkom u 10 sati koju će izravno prenositi brojne katoličke televizije diljem svijeta i naravno Vatican News. No, u vatikanskoj bazilici moći će biti nazočno samo stotinu osoba – predstavnici svih siromašnih u svijetu, volontera i dobročinitelja, najavio je nadbiskup Fisichella.

Tradicionalni ručak sa siromašnima – na kojem se protekle godine u auli Pavla VI. s Papom okupilo 1500 njih, ove će godine nažalost morati izostati, rekao je nadbiskup, ali i dodao da će i dalje biti na raspolaganju besplatna liječnička pomoć kao i testovi na koronavirus. Klinika u kolonadama otvorena je od 8 do 14 sati.

Grad Rim potrebitima je poslao 5000 paketa s hranom, zaštitnim maskama i slikom pape Franje. „UnipolSai Assicurazioni“ darovao je 350.000 maski za najmanje 15.000 školaraca, osobito u predgrađima, kako bi bar malo roditeljima olakšao troškove. Tom se gestom ujedno željelo mladima poručiti da ne podcjenjuju opasnosti pandemije i budu svjesni svoje odgovornosti za starije u svojim obiteljima. Domovi i karitativne ustanove primit će pak 2,5 tona tjestenine, dar talijanskoga proizvođača, istaknuo je između ostaloga Predsjednik Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju.