homeless

Nadbiskup Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinje, objavio je kako je Vatikan odlučio financirati instaliranje tuš-kabina u nekoliko javnih zahoda na Trgu sv. Petra, kako bi se beskućnici imali gdje oprati, nakon što se shvatilo kako im je to u Rimu veći problem nego nahraniti se.

Nadbiskup je rekao kako će projekt zahtijevati nekoliko volontera i donacija u kozmetičkim sredstvima, ručnicima i donjem rublju. Kako je pojasnio, upravo je on došao na ovu ideju nakon jedne situacije koja mu se dogodila početkom prošlog mjeseca. Susreo je na ulicama Rima jednog beskućnika, započeo s njim razgovor, a nakon što se ispostavilo da je čovjeku taj dan rođendan, pozvao ga je na večeru u neki od obližnjih restorana. Međutim, beskućnik ga je odbio, jer je znao da ga neće pustiti niti u jedan restoran zbog neugodnog mirisa koji širi oko sebe, jer se dugo nije prao. Ispostavilo se kako je beskućnicima u Rimu upravo to najveći problem – naći mjesto gdje se mogu oprati.

U Rimu nekoliko domova za beskućnike ima tuš-kabine za njih, ali je prevelika navala na njih. Nadbiskup Krajewski je naglasio kako osim ovog instaliranja tuševa u javnim zahodima na Trgu sv. Petra obilazi okolne župe koje pomažu beskućnicima i potiče ih da naprave tuševe za njih, ako već nisu.

“Znam da to nije tako jednostavno. Lakše je pripraviti sendviče, nego organizirati uslugu tuširanja. Potrebni su volonteri, ručnici, donje rublje za beskućnike”, rekao je nadbiskup.

Instaliranje tuševa za beskućnike u javnim zahodima na Trgu sv. Petra započet će 17. studenog, izjavio je.

Goran Andrijanić | Bitno.net