U mjesecu kolovozu papa Franjo ponovno započinje s javnim susretima. U utorak poslijepodne, 4. kolovoza, na Trgu svetoga Petra će se susresti s ministrantima njemačkoga govornog područja, a u petak, 7. kolovoza, primit će u audijenciju Euharistijski pokret mladih. U srijedu pak, 5. kolovoza, ponovno se počinju održavati Papine opće audijencije srijedom, koje željno očekuju vjernici iz cijeloga svijeta. Opća audijencija koja će se održati 26. kolovoza bit će 100. audijencija pape Bergoglia.

Foto: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Prefektura Papinskoga doma, osim toga, izvještava da je od početka papinstva pape Franje na općim audijencijama, u prigodi podnevne marijanske molitve, te na drugim posebnim audijencijama u Vatikanu, sudjelovalo 15 milijuna ljudi. O važnosti je tih trenutaka na susretima pastira s Božjim narodom, za Radio Vatikan govorio nadbiskup Georg Gänswein, pročelnik Papinskoga doma, te odmah na početku napomenuo da je jasno da je opća audijencija, za papu Franju, vrlo željeni susret, te kako se upravo tamo vidi da se osjeća u punoj snazi.

Vjernici vide i čuju Papu, dolazi do izravnoga kontakta, za neke možda samo jednom u životu, i to ostavlja trag za čitav život – primijetio je nadbiskup te dodao da je na audijencijama, osim riječi, vrlo važno raspoloženje koje tamo vlada. Opća je audijencija i susret osjećaja, a to je vrlo važno za papu Franju, kao i za vjernike, hodočasnike.

Osvrnuvši se na zbivanja predviđena za Godinu milosrđa, nadbiskup je kazao da je velika novost to što će se u tom razdoblju, jednom mjesečno, jedne subote u mjesecu, održavati još jedna opća audijencija, po uzoru na opće audijencije srijedom. Bit će to opća audijencija s obilježjem Jubilejske godine – istaknuo je nadbiskup.

Primijetivši potom kako papa Franjo često govori o kulturi susreta, pročelnik je Papinskoga doma istaknuo da Papa na audijencijama doista živi ono što govori. Vidi se da se ugodno osjeća kada susreće vjernike, kada ih sluša, pa i kada ga dodiruju – napomenuo je – Ponajviše, primjećuje se kako se ponaša prema bolesnima, prema ljudima s problemima. Tada je tu uvijek vidljivo davanje i primanje, a to je veliki dar, velika vrlina pape Franje.

Na novinarovo pitanje što ga se pak doimalo na općim audijencijama pape Benedikta, kojemu je uvijek bio blizu kao osobni tajnik, nadbiskup je Gänswein kazao da je njegova riječ punila srce i davala hranu, pokazivala je smjer. Papa Franjo je osoba koja dodiruje srce, s papom je Franjom više zaokupljeno oko. A s papom je Benediktom više bilo zaokupljeno uho – napomenuo je pročelnik Papinskoga doma.

Radio Vatikan|Bitno.net